Борисов закъсня с 35 мин. за заседанието на МС и изнесе защитна реч за управлението

"Много добре знаят, че аз видя ли кръв на улицата и веднага тръгвам"

Ирина Евгениева 15 юли 2020 в 11:43 9355 19

Снимка МС

Емоциите не са добър съветник. След оставка на правителството няма да се подобри положението на хората, но съм сигурен, че декември-януари ще са в толкова по-тежко положение, че ще съжаляват, че не сме прекарали държавата през тези иглени уши.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание по повод протестите за оставка на правителството. 

Премиерът влезе в залата с 35 минути закъснение. Докато министрите го чакаха, впечатление направи, че в залата не бяха Томислав Дончев, Младен Маринов, Владислав Горанов и Красимир Каракачанов. 

"Единственият суверен е народът, той определя кой и кога да управлява", каза Борисов.

"Икономическата криза идва в цял свят с огромни темпове. Нито един индикатор няма, че нещо ще се подобри, а ще става все по-лошо. Към този момент нито сме спрели увеличението на доходите, нито сме спрели проектите. С огромни усилия приходните агенции продължават да поддържат приходи, които ни дават възможност в момента да не теглим заем. Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да бъде много консолидирана. Имам идеи в тази насока, но това, което ме спира, е петък и събота Европейският съвет. До този момент сме договорили най-много пари за България - просто трябва да ги защитим", каза Борисов.

Мъчно ми е толкова много, че разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци, добави той. 

Те много добре знаят (организаторите на протестите - бел. ред.), че аз видя ли кръв на улицата и веднага тръгвам. Затова бяха пликчетата с червена боя, да се прави впечатление за кръв. Със сигурност големите ни проекти са поставени под риск. Защото, когато извън България видят, че държавата е дестабилизирана, няма доверие, няма инвеститори. Всички чакат да видят как ще се развият нещата по-нататък. Това е допълнителен застой", заяви премиерът. 

Така или иначе, ще има вот на недоверие. А на сценаристите няма да се спирам. Прекрасно знам какво могат и Румен Петков, и Мая Манолова, и всички, които са там. Разбира се, те може и да са се променили, може да са станали по-добри, коментира Борисов. 

"Мъчно ми е за полицаите, мъчно ми е и за невинно битите хора. Вие виждате, че се взривяват бомби в хората", допълни той. 

Министър-председателят се обърна към президента Румен Радев и опозицията и каза, че предстоят тежки месеци, и ако има друго правителство, всички ще питат къде ни е единението и съгласието.

"Ние нищо не искаме, има няколко месеца, в които работим активно за машинното гласуване. Някой не иска да има машинно гласуване, щото при едни предсрочни избори няма да има машини. Коронавирусът спря процеса, щото нищо не се търгуваше в света", подчерта Борисов.

Той се обърна и към правосъдния министър и каза: "Забранявам на Дани Кирилов да пише във Фейсбук! Не само че не е смешно, не само, че ги възпалявате, но и с Христо Иванов сме работили преди.

Ще дойде време и техните избиратели ще ги попитат "а с кого ще управлявате"? –видно е как си играят с ДПС. Ние ясно сме казали–нашите партньори са Патриотите".

Борисов се обърна към министрите и им каза да не упрекват хората, които идват да протестират със социалните си искания. И добави “тревогата ми е точно за тях, защото желанието за оставка на това правителство после няма да им подобри положението”.

"Досега сме побеждавали много пъти в честни избори и спазваме Конституцията и демокрацията. Има инструменти, които казват по какъв начин се прекратява мандат и се правят прозрачни избори", допълни той.

Борисов посочи, че миналия петък, когато официално бе обявено, че ни приемат в чакалнята за еврозоната и Банковия съюз митингът не бил контрапротест, а се били събрали хора да поздравят и подкрепят правителството. "Не виждам логика да е контрапротест", учуди се Борисов.

Ядосан премиерът каза, че няма да коментира вчерашните записи. "То е ясно, че проблемът сме аз и Горанов. Що? Щото влязохме в Банковия съюз и вече не могат да се взимат такива кредити, щото всичко се наблюдава от ЕС", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

19

Стефан

15.07 2020 в 17:18

Биография такава, и в телефона ми има номерата на повече декани в СУ и директори на институти в БАН, отколкото на курви. От десетина години, част от разговорите са залети от смях на тема още ли не са ти скочили да станеш министър. А на раздяла - пожелания за пазене от министерстване.
Има граница на глупостта, след която нормалните хора се ужасяват. Борисов и компания са я прекрачили отдавна.
По моему - достатъчен повод за оставка.

23293

18

Стефан

15.07 2020 в 17:01

Не, батка. Проблемът не е в проблемите, а в АЗ-ът ти.
И че ти е малък.
Даже Господ, дето бил бог, не е успял да докара светът до съвършенство. А ти се проима за по-голям и от Него, и даже си повярва.
Ми, сега мини на свободната каса, както казват по любимите ти битаци.

12182

17

sawall

15.07 2020 в 15:33

Хаха, вие ясно казвате, че партньори са ви "патреотите", после ясно показвате, че партньори са ви ДПС и олигарсите. Аре къш...

11719

16

Краси

15.07 2020 в 14:24

Тикво, с тиква, без тебе и шайката бандити около тебе щяхме да сме в Еврозоната и Шенген от 5 години. Вие досега не подавахте заявление за Еврозоната, за да можете да си фалирате банки и да си прикривате далаверите.
Подготви се за довечера, ще ти обясним.
А между другото, ние въобще нямаме зор за предсрочни избори - стой си до Март, изконсумирай си кризата и гладната зима, а ние всяка вечер ще те освиркваме и ще ти свалим рейтинга до 5 %, а тези, за които бихме гласували ще имат време да се подготвят за изборите, за да те издухаме веднъж за винаги. 10 години Тодор Живков 2 ни дойдоха в повече - задържа България с 10 години в европейското й развитие.

18551

15

Нострадамус

15.07 2020 в 13:27

Изтече нов аудиозапис на телефонен разговор с гласа на Борисов: Сладур такъв… ще ме притискаш...,
Гласът от едната страна на слушалката прилича досущ като този на министър-председателя Бойко Борисов.
Файлът беше разпространен от журналиста Веселина Томова и сайта "Афера".
Там се твърди, че от другата страна на телефона е "братиньо" Борис Велчев, понастоящем шеф на Конституционния съд.

77927

14

El Commandante

15.07 2020 в 13:19

И понеже знам коя книга е чел Баце, ето как се употребяват правилно литературни цитати в подкрепа на позиция:

“Рей се орелът в простора небесен,
лети над реки и скали безсловесен;
страстно копней за аромата на мърша,
но ще му бързо мандата аз свърша!”

Ама тука вместо за орел , трябва да се говори за свиня.

18551

13

Нострадамус

15.07 2020 в 13:12

Борисов даде ясен знак, че мисли за оставка преди малко.
Въпросът ще бъде решен след заседанието на Европейския съвет на 17 юли, каза боко!
Ако ЕС не даде милиарди на България, напускам веднага,
Ако ЕС ДАДЕ милиарди на България, оставам докато ги ОТКРАДНА!

77927

12

El Commandante

15.07 2020 в 13:10

Еклиаст....забравих да допълня.....Еклиаст майна.....сметай...

77927

11

El Commandante

15.07 2020 в 13:00

Много ама много ме дразнят е такива метафори и сравнения дето веднага си личи че човека си нема идея кво говори-иглени уши, Каренин, дано да не съм лош пророк и пр.

Пак ви казвам, нема как една пасмина дето си нема идея откъде се пуска компютър да управлява Туич и ТикТок поколението, тва все едно да туриш овчар за шеф на БАН, разликата в интелектуалните нива на управляващи и избиратели-поне в големите градове е космическа, допирни точки нема въобще...

18551

10

Нострадамус

15.07 2020 в 12:57

Бoриcoв.: Взривявaт ce бoмби в хoрaтa и цeлтa e дa ce oкървaвявa прoтecтa.
Зaщoтo знaят, видя ли кръв нa улицaтa - вeднaгa тръгвaм"...
Тaкa e, зaщoтo кръвтa, кoятo cи прoлял нa Нeвиннитe хoрa, тe Прecлeдвa, прecтъпникo!