Борисов за строежа на 'Струма': От 1973 г. се знае, че има разкопки тук, защо не протестирахте тогава

Премиерът дал месец на експерти да дадат разрешение на казуса

OFFNews 05 май 2018 в 17:48 14857 4

Премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква от археолози и инженери да получи решение за строежа на магистрала "Струма" и бъдещето на древното селище, което беше открито по трасето на магистралата.

”Искам археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали", коментира Борисов.

„Те казват, че знаят от 70-те години, че тук има селище. Трактористите са си орали нивите и комунистите изобщо не ги интересувало за такова нещо. Не са правили магистрала“, допълни още той.

Борисов се срещна с протестиращи, които настояват за съхраняване на археологическите обекти, които го попитаха какво ще се случи сега.

"Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре, на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", отговори Борисов.

„Вариант е да вържем магистралата с въжета, да виси, но не може. Ще търсим вариант или отдолу да обикаля някъде, но ако и там попаднем на същото, какво правим?“, посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

„Ако минем отдолу – ново отчуждаване. Тук сме дали вече над 20 млн. лева за отчуждителни процедури. Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, но когато се строи, се пуши. Карат се камиони. Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България. Един месец съм дал срок на археолози и инженери. Ако трябва да местим магистралата ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

4

kokoten

06.05 2018 в 11:49

...срам,срам,срам,Пожарникар-премиер,прочел една книга и сега ни поучава...ей,това българите сме големи боклуци щом най-достойния сред нас е тази Мутра....кога ще изринем боклука....

23293

3

Стефан

06.05 2018 в 04:50

Ми, щото през 73-а бюджета не се пълнеше от глоби по КАТ, бе антикомунисте!
Ей, намерил - че премерил! Дай малко по-кротко, че ще си окапеш деколтето с евротрохи.

6109

2

Azarael

05.05 2018 в 20:16

Този човек май е забравил,
откъде е дошъл и на чия маса хляб е ял :
"Трактористите са си орали нивите и комунистите изобщо
не ги интересувало за такова нещо" !
Защо на обществено място говори за комунистите и то
в 3 л. мн.число, след като толкова години е вървял по задника
на бaй ти Тошо и е взимал заплатата си от НСО . . .