Борисов за Белене: Не мога да разбера каква е тази истерия

OFFNews 23 май 2018 в 11:40 7562 4

Борисов за Белене: Не мога да разбера каква е тази истерия

Не мога да разбера каква е тази истерия. Така премиерът Бойко Борисов коментира протестите срещу рестартиране на проекта за строителството на АЕЦ "Белене". Традиционно той използва присъствието на медиите в началото на заседанието на правителството, за да коментира темата.

Цитиран от "Фокус" той обяснява, че не "схваща" защо протестът е насочен срещу него, докато в същото време в Москва бил президентът Румен Радев. 

Относно АЕЦ „Белене“ - какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв., обяснява Борисов.

Той обяснява, че "тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори" и че тези мииарди може да отидат за скрап. "Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим. Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв. Хипотезата, че реакторите са много скъпи, се оказа невярна. И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха“, заявява Борисов.

Той призовава министрите си да обяснята "спокойно" и на "експертен език" необходимостта от нови ядрени мощности, за да не се стигне до ситуацията, в която след 10 години "този, който ще седи тук ще каже: „Къде са били онези там?“.

Трябва ли да стоим, за да се харесаме политически на едни или други, и за милиарди оборудване да го унищожим, защото то времето ще го унищожи? Това е, което правим. Отнасяме се единствено със загриженост за това, което българският данъкоплатец е платил вече. Интерес има от доста държави от най-големите им и държавни, и частни компании. Само че за да пратя Томислав Дончев или Теменужка Петкова да водят преговори, те първо трябва да имат съответния мандат. Не мога да разбера каква е тази истерия. Ако не ги водим тези преговори, няма ли да имаме обратната истерия?, заявява още премиерът.

По думите му правителството не трябва да се отнася безстопанствено към "милиардите, които българския данъкоплатец е платил". "Тук няма нито Русия, нито Америка, нито Европа. Това не е старата наша позиция, когато едни казваха, че тези реактори не са произведени, руснаците най-вероятно лъжат, че те не са готови, даже да искаме да си ги вземем, за да видим, че те не са готови да платят неустойките. Оказа се, че те са готови, пратиха ги и може би са забравили, че се бяха натрупали по близо 90 млн. лв. лихви по тях. Ако не ме лъже паметта по 327 000 лв. на ден българския данъкоплатец плащаше по тези реактори. Накрая с президента Путин се разбрахме да ни ги опростят и да не ни ги искат. Бяха се натрупали 90 млн. лв.“, казва още Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

4

aviatora

23.05 2018 в 21:04

На мутрата не му пука и няма капка съвест , че вече България е поробене от милиардите дългове изтеглени от неговата престъпна шайка и няма да му запука да унищожи България завинаги с нов ядрен блок или атомна централ! Това е най-голямата курва в историята на държавата.

12016

2

Велейн

23.05 2018 в 14:48

Нали уж беше гьол??? А, Борисофф? Кажи бе! Нали самия ти каза че Белене е един голям и скъп гьол...е? Много бързо се отмента като фурнаджийска лопата. Защо?

10571

1

Hissarion

23.05 2018 в 13:38

Джийзъса и Клептократи за България трябва да използват всеки повод да вдигнат шум около себе си, защото иначе и десетината им избиратели ще ги забравят.