Борисов връща ГДБОП в МВР, ако управлява отново

Николаос Цитиридис 31 юли 2014 в 13:31 7495 8

Снимка OFFNews

Бойко Борисов и ГЕРБ ще върнат ГД "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) обратно в МВР, ако партията стане управляваща след изборите на 5 октоври.

Това стана ясно на дискусия, организирана от ГЕРБ и представители на немската фондация "Ханс Зайдел", на тема "Управленската програма на ПП ГЕРБ в областта на вътрешната сигурност за периода 2014-2018 г."

На дебата присъстваха още Яне Янев, Румен Петков, Йордан Соколов и депутати от ГЕРБ.

В презентацията на управленската програма за сигурността една от първите стъпки за ГЕРБ ще бъде да отменят "Реформите Бисеров-Йовчев", като част от тази стратегия е връщането на ГДБОП в структурата на МВР, а звеното за СРС-та - да се влее в ДАТО.

Реформите "Бисеров-Йовчев", както ги наричат от ГЕРБ, промениха начина на назначаване на председател на ДАНС и запазиха звеното за СРС в "българското ФБР".

Борисов обеща, че няма да има реваншизъм при преструктурирането на звената за сигурност и заяви, че ако ГЕРБ управлява, работещите в тази сфера няма да усетят трусове.

Изказването му е противоречиво с думите му от преди само месец, където заяви: "Оттук нататък война. Щом искат така, така ще бъде. Те не заслужават толерантност - реваншизъм до дупка."

Друга задача на ГЕРБ в управленската им програма ще е ефективното противодействие на битовата престъпност, разширяване на видеонаблюдението и към по-малките населени места, изграждане на самостоятелна държавна агенция с контраразнузнавателен профил, но без възможности да притежава полицейски и разследващи функции по НПК и други.

Въпреки че темата на дискусията бе сигурността , Борисов не пропусна да спомене колко пъти са се целували Орешарски, Местан и Станишев, като причината за това бяха хвърлените от БСП обвинения, че Борисов е в тайна коалиция с ДПС.

Бившият вътрешен министър на Германия д-р Ханс-Петер Фридрих похвали в залата Цветан Цветанов за резултатите, които е постигнал като шеф на МВР през мандата му, като посочи борбата с наркотици, трафика на хора и обучението на кадри в сферата на сигурността.

За близките си отношения с чуждестранните служби Борисов пък се похвали, че докато е бил на посещение във Вашингтон на рождения си ден тази година, целият хотел "почерне" от хора на службите, които са искали да "хапнат торта с него".

Лидерът на ГЕРБ не каза имена на хора и служби, тъй като "така било прието в тия среди".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!