Борисов: Винаги сме оптимисти в ЕС

OFFNews Последна промяна на 17 октомври 2019 в 16:47 1014 1

"България има много ясно становище, което е жизненоважно за Балканите изобщо, по отношение на Северна Македония и Албания за започване на преговорите за членство в Европейския съюз", обяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където е на заседанието на Европейския съвет, съобщи правителственият пресцентър. Той смята, че би било историческа грешка, ако не се даде европейска перспектива за тези две държави. Премиерът не пропусна да коментира редица вътрешно- и външнополитически теми. 

"Винаги сме оптимисти в ЕС. Но докато не мине през британския парламент решението за Брекзит, не го коментирам", заяви той по повод обявената по-рано одобрена сделка между британския премиер Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Бойко Борисов коментира и темата за инвестиционните намерения на "Фолксфаген". "Това е частна компания и те решават къде да инвестират", обяви той. По неговите думи е контрапродуктивно да се оказва повече натиск върху концерна къде да избере да строи нов завод. Инфраструктурата се подобрява и разширява с цел привличането на чуждестранни инвестиции.

Предложили сме терените на "Фолксфаген", Пловдив, София - с хеликоптер сме ги разкарвали. Ако ни искат - са добре дошли. Ние сме подготвени", каза още премиерът, като уточни, че вече съревнованието за автомобилния гигант се превръща в общоевропейски - след като Турция е един от основните претенденти, но и Балканите също са в надпреварата.

По проблема с турската офанзива в Северна Сирия Борисов е на мнението, че незабавно трябва да се прекрати войната в Сирия. Ако спрем износа си на оръжията за Турция, трябва да спрем на всички останали, тоест да спрем военната промишленост, коментира Борисов. За всичко друго сме подкрепяли Турция - за миграцията, но за войната българската страна няма как да окаже подкрепа, тъй като умират хора, подчерта още той.

Премиерът коментира и решението за скъсването на връзките между правителството и с Българския футболен съюз (БФС). Според него полицията си прилага закона и разследва всички, които са направили провокациите между мача България - Англия, които предизвикаха широк международен отзвук с расисткия скандал. Той призова българските журналисти да се обърнат към английските медии и да разгледат техните проблеми, свързани с прояви на расизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X