Борисов: Усеща се позитивен резултат от подписването на Договора за добросъседство с Македония

За втора поредна година България и Македония отбелязаха заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

OFFNews Последна промяна на 02 август 2018 в 18:22 1731 0

Само година, след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев в Благоевград, където двамата отбелязаха съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. 

"С Македония направихме така, че вместо спорове и бой заедно се радваме и честваме героите си, които не са се делили. Били са се рамо до рамо и заедно са загинали“, каза премиерът, цитиран от "Фокус".

По думите му това, че на церемонията по повод Илинденско-Преображенското въстание има македонски и български знамена дава пример в Европа. Борисов посочи, че благодарение на положените от всички усилия по време на българското председателство темата за Западните Балкани е била поставена и не слиза от европейския дневен ред.

Той изрази удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между България и Република Македония, след подписването на договора. Според него вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.

По време на срещата беше обсъдено също така състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Република Македония, възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.

От своя страна премиерът на Македония Зоран Заев обърна внимание, че освен 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, България и Македония честват и годишнина от подписването на Договора за добросъседство.

„На тази историческа дата надминахме разликите. Определихме договора като точка за общото ни бъдеще. Няма по-голяма символика от това, младите македонци и българи показаха висока историческа отговорност“, обяви македонският премиер.

По думите му с договора двете страни са изпратили силно послание към региона и към света, че така се гради приятелство

Той посочи, че България и Македония са си подали ръка, за да развиват отношенията си. А подадената ръка от България е дошла в най-значимия за Македония момент, заяви Заев, цитиран от "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови