Борисов: Това е война, трябва да сме единни

Ружа Райчева 24 февруари 2022 в 13:41 1980 0

Снимка Стопкадър Фейсбук

"Както и да се опитват да го наричат, това е война. Все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора и ние да казваме, че е някаква военна операция. Това е война по цялата територия на суверенна държава", коментира военните действия в Украйна днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Пострада ли гръцката газова връзка, България последна ще изстине. С цялото си уважение към г-н Петков, искам да му напомня - той казва, че 12 години нищо не е построено по гръцката връзка. Аз казвам, че 1300 години не е строено, с изключение при нас", заяви той. 

Борисов каза, че не е изненадан от случилото се, че се чувства като "лош пророк" и призова за единство. ГЕРБ предлагат спешно да се направи експертен план за енергийните източници, машиностроенето, лекарства, хранително-вкусова промишленост по отношение на търговията ни с Русия и Украйна.

"Президентът Радев нали щеше да ходи на 9 май в Москва да види самолетите, нека се вдигне и да отиде. Да отиде в Украйна – ще го аплодираме, ще го подкрепяме. Когато си казал веднъж, че Крим е руски, трудно се ходи, нали?", попита реторично Бойко Борисов.

Бившият премиер смята, че ако Ангела Меркел все още беше канцлер, това нямаше да се случи. "С нея можехме да балансираме Северен поток и отношенията с Русия. Народът обаче избра". 

Според него ЕС и НАТО късно са осъзнали какви са намеренията на руския президент Владимир Путин и е трябвало да се усетят още като свърши Олимпиадата в Пекин. "Аз го гледах изявлението на Путин на живо и като психолог. Той излъчваше сила, увереност и агресия", каза Борисов. 

Той заяви още, че ако дипломацията не сработи мигновено, всички, не само Русия и Путин ще страдат. По думите му са нужни решителни действия и дипломация. 

"Може да се направи, което правих аз – спирах ги едните, инвестирахме, прекарвахме газ, пазехме туризма, срещата с лидерите на ЕС щеше да е във Варна, ако бях аз. Когато беше най-тежката ни криза с Турция, във Варна дойдоха тримата лидери на ЕС и лидерите на Турция и решихме всички проблеми."

Борисов призова в парламентарните декларации, които осъждат нападението на Русия в Украйна, да присъства думата "санкции".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови