Борисов споделил с Мей личен опит: Разводите струват скъпо

OFFNews 07 юли 2017 в 13:07 8127 0

Борисов споделил с Мей личен опит: Разводите струват скъпо

Премиерът Бойко Борисов е предупредил британската си колежка Тереза Мей, че разводът на Великобритания с ЕС ще струва скъпо и на двете страни. По време на парламентарния контрол той сподели личен опит с разводите:

"Основният проблем, който виси със страшна сила това, е Брекзит и според мен този развод, от моя опит знам, че разводите винаги са скъпи и страдат децата. Това съм казал на г-жа Мей и ще видите, че този развод ще бъде много скъп и тежък за Европа и Великобритания", каза Борисов.

Той отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го попита какви са приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Във въпроса си лидерът на социалистите попита Борисов и какво е отношението му по темата "Европа на две скорости", каква е позицията на България по петте сценария, които председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер предложи през март и как ще бъде отстоявана по време на председателството. 

Нинова даде пример с двойния стандарт при храните. 

В отговор Борисов обясни, че "не можем да се сърдим на тези, които са приели еврото". "Ако не искаме да изпаднем във втора, трета или пета скорост, трябва газ", каза Борисов и поясни, че от понеделник страната получава пълен достъп до шенгенската информационна система. "Не виждам нещо което би могло да ни тревожи в момента", поясни той.

"Говорете си за разводите, ние ще поставим въпрос за съдбата на българите във Великобритания", каза Нинова.

Тя каза още, че след изборите между ГЕРБ и БСП е проведена среща, на която е постигнато съгласие по темата за българското председателство всички решения да минават първо през парламента. "Разбира се, вие ме излъгахте, отидохте и поехте ангажимент, за който сега ние нищо не знаем", каза Нинова. Тя обясни, че от левицата внасят предложение за дебат в парламента по българското председателство. 

Борисов отговори и на питане на Нинова за това дали страната ни е поемала ангажименти за приемането на нова квота бежанци. По думите му освен първоначално заявените 1200 души, не е имало следващи уговорки. Според Корнелия Нинова обаче в изказването на Борисов имало противоречие, защото е гласуван заем от 400 млн. лв., свързан със съфинансирането на европейски програми, в който се посочвало, че част от средствата ще отидат и по политики, свързани с имигрантите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови