Борисов след среща със Столтенберг: Ако така върви икономиката, ще модернизираме армията

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2019 в 14:46 2011 2

Снимка Пресцентър - МС

Бойко Борисов и Йенс Столтенберг

„Дипломацията и мирът трябва да бъдат нашата цел, независимо че се намираме в най-силната отбранителна централа в света – НАТО“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет, по време на съвместно изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Премиерът Борисов изтъкна значението на възпиращата сила на Алианса. „България се намира на много уязвимо място и затова дипломацията я поставяме на първо място. Единственият надежден партньор, който ни пази, е НАТО." Той добави, че принципът, който защитава и на който държи, е отбрана и възпиране. По думите му това е и причината страната ни да инвестира значителни средства в сектора.

Борисов специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, изтъквайки огромните възможности на страната ни в индустриално производство по лицензи и в съвместно производство. „Ако така върви икономиката, освен за образование, здравеопазване, инфраструктура, ще заделим допълнителни средства и по тези пера“, заяви Борисов. Българският министър-председател отбеляза, че благодарение на повишаването на БВП в страната ни и растящата икономика, България отдели повече средства за армията – не само за заплати и ремонти, но и за закупуването на нови изтребители, и също така беше възстановено Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Наскоро българският парламент ратифицира и покупката на два миночистача от Холандия. „Ако така върви икономиката и бюджетът е на излишък, ще продължим да модернизираме българската армия, не само ВВС. Трябва да се насочим и към военноморския флот и сухопътните сили“, каза още Борисов.

Премиерът специално изрази своята благодарност за изключителния професионализъм на българските военни, които са на мисии.

Министър-председателят Борисов отбеляза, че създаването на координационен център във Варна среща подкрепата и на НАТО. Той изтъкна значението и на диалога с Русия. „Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО“, допълни министър-председателят.

По време на изявленията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна приноса на България като член на Алианса. За да са сигурни нашите народи, трябва да инвестираме в отбрана, посочи Столтенберг и добави, че с инвестициите в модерно оборудване и способности НАТО става по-силно, а България по-сигурна. Генералният секретар на НАТО обърна внимание, че страната ни е сред 9-те членки на Алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. „Повече учения, повече инвестиции в нашата съвместна сигурност – за това работим“, добави Столтенберг. Генералният секретар на НАТО специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на България за подкрепата по отношение на Република Северна Македония, която скоро ще стане 30-ия член на НАТО. Столтенберг отбеляза още, че светът се променя и способността на Алианса също да се променя е причина и НАТО да е толкова успешен съюз. „Силата на НАТО е, че въпреки различията сме способни да се обединим около нашата отбрана“, заяви още Йенс Столтенберг.

Според българския министър-председател 70 години след създаването на Северноатлантическия алианс организацията се е доказала като най-успешния съюз в историята. „Различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави. Това обогатява допълнително организацията", посочи още Бойко Борисов пред Столтенберг.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

2

kokoten

12.12 2019 в 17:53

Работете,българи,а пък Мутрата ще купува от американците напълно ненужно оръжие за да се защитаваме от външни врагове....работете...пък той ще харчи...ей,много сме глупави това българите....

21755

1

spirit оригиналът

12.12 2019 в 17:16

"Когато имаме две силни страни една срещу друга,платноходките си плуват спокойно и проектите си вървят".Б.Б.
Господи прибери си версиите,сега пък подводници от Норвегия ще купуваме,миночистачи от Холандия,ефки от Щатите.
Просто виждам как от едната страна е "Адмирал Кузнецов" от другата "Труман" и аз с група туристи плавам спокойно.