Според Борисов купуването на нови изтребители може да се отложи

OFFNews 24 май 2017 в 19:10 10540 3

Изтребителите МиГ-29 и щурмовите Су-25 могат да летят още 11 години с ремонтирани у нас двигатели. Така покупката на нови самолети може да се отложи за сметка на превъоръжаване на сухопътните войски или флота.

Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Борисов каза още, че след като "Авионамс" е отново държавна собственост, това дава възможност в следващите години до 2028 да се ремонтира наличната летателна техника и затова трябва заедно с министъра на отбраната и държавния главя да се прецени нужна ли е в момента покупката точно на самолети.

Борисов изрази увереност, че и тази година ще бъдат събрани повече пари в бюджета.

„Да видим дали е най-правилно веднага да се вземат самолети, или да се погледнат сухопътните войски, корабите", добави Борисов и посочи, че са необходими средства и за другите сектори в страната.

Правителството на Огнян Герджиков остави преговорите за купуването на нови изтребители да се водят от кабинета на Борисов. 

Според постъпилите оферти на първо място с най-изгодно предложение е класирана шведската компания СААБ с изтребителите „Грипен“. На второ място е поставено предложението португалските изтребители втора ръка F-16 MLU с логистична поддръжка от САЩ, а трети са употребявани Eurofighter Typhoon от Италия.

На срещата си с първия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой Борисов обяви образованието като приоритет за кабинета.

Борисов обяви, че се радва, че двамата имат възможност да се срещнат в Министерския съвет на един от най-българските празници, какъвто безспорно е Денят на българската просвета и култура и на славянката писменост 24 май.

Ромпой поздрави Борисов за третия му премиерски мандат. Премиерът пък го запозна с основните приоритети, върху които кабинетът ще работи през следващите четири години.

Той е обърнал специално внимание на финансовата дисциплина на страната ни и на стремежа да се развива икономиката. 

По време на срещата двамата са обсъдили и ситуацията на Балканите.

Тема на разговор е била и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Херман ван Ромпой отбеляза, че България е постигнала много добри резултати. Той подчерта, че с удоволствие ще помага на страната ни за председателството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови