Борисов се самопохвали: Безработицата щеше да е 14%, ако не бяхме най-бързи и адекватни

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2020 в 10:15 2285 1

Ако мерките на правителството не действаха, безработицата щеше да е 14%, а сега тя е на ниво - 7,5%.
Световните експерти са единодушни, че най-трудните времена за здравните ни системи и икономики предстоят. Трябва да бъдем разумни и гъвкави в своите решения, за да минимизираме щетите от кризата. Но както се вижда и от данните, на прав път сме!

Това написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си във фейсбук, като е добавил и графика за подпомогнатите сектори, засегнати от коронавируса. 

По думите на Борисов България най-бързо и адекватно е реагирала и на здравната, и на икономическата "заплаха от COVID пандемията".

"Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора. Само по схемата 60/40 над 300 000 работни места бяха запазени. Бяхме една от първите страни, които въведоха мярката и резултатите до момента показват, че тя работи отлично. Паралелно с това за най-засегнатите от кризата сектори "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм" трансформирахме мярката на 80/20, вследствие на което над 700 фирми ще бъдат подпомогнати с общо 43,5 млн. лв. Български малки и микро фирми получиха безвъзмездно близо 110 млн. лв., а до средните предприятия ще достигне ресурс от 200 млн.лв", пише още премиерът.

В "графиката" е посочено и че България е "поискала 512 млн. евро по инструмента SURE за справяне с безработицата", а запазването и осигуряването на заетост, както и обезщетенията за безработица ще струват 1,4 млрд. лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5984

1

Бабатунде

24.09 2020 в 10:26

Баци... всички знаем, че си тъп като галош, ама най-бързо сред кои сме реагирали ?
Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея ?
Айде както се скри от хорат на живо, скрий се така и във фейсбук ! :)