Борисов: С г-н Петков сме си простили за ареста, така че нищо не ни затруднява

Хората очакват някакво нестандартно решение, заяви лидерът на ГЕРБ

Ружа Райчева 25 април 2023 в 10:51 9122 6

ГЕРБ и ПП-ДБ на среща в Народното събрание

Снимка OFFNews/ Ружа Райчева

ГЕРБ и ПП-ДБ на среща в Народното събрание

"С г-н Петков сме си простили за ареста, така че нищо не ни затруднява да свършим добра работа. (…) Трябва да има правителство. Иначе работим на двумесечни тактове. На хората просто ще им омръзне да се занимават с нас", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова ПП-ДБ да предложат състав на кабинет, за да реши той дали да го подкрепи.

Това стана ясно по време на лидерската среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в зала "Запад" в Народното събрание. На нея присъстваха  Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов и Румен Христов от страна на ГЕРБ-СДС и представителите на ПП-ДБ - Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. 

ГЕРБ и ПП-ДБ имат съгласие за основните приоритети в предстоящата работа на парламента, с изключение на позицията им по отношение на Закона за противодействие на корупцията. ГЕРБ са готови да подкрепят проекта на Министерски съвет, а от ПП-ДБ държат на своя законопроект.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че коалицията осъзнава, че ГЕРБ са първа политическа сила и че ПП-ДБ са в рамките на техния мандат и уважават правото им на избор. По думите му е важно каква работа може да се свърши.

"От наша гледна точка не е някакъв инат, а е ясно зададена политика от нашите органи и избиратели. Ние също казваме, че искаме правителство и осъзнаваме, че сме готови да продължим този разговор по задачите и времевите срокове", каза Петков и добави, че ПП-ДБ не искат да иззимат инициативата от ГЕРБ, в които е първият мандат.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посрещна ПП-ДБ като каза, че според изборните резултатите след изборите е станало ясно, че "тези партии са се справили най-добре". Според него именно те трябва да намерят начин да съставят правителство, дали с първи или втори мандат. Той предупреди, че нови предсрочни парламентарни избори биха довели до същия резултат. "Да го направим отговорно, без да взимаме заеми", призова Борисов. 

Според Борисов хората вече очакват някакво нестандартно решение от управляващите, защото са се отчаяли. Даниел Митов посочи, че отдавна са били прескочени границите на традиционното - с предложението за ротационен председател на парламента. 

Кирил Петков благодари за поканата и каза, че ПП-ДБ винаги са готови да говорят за политики. "Бюджетен дефицит от 3%, без да се вдигат данъците и да се съкращава социалната програма, е възможна цел, която трябва да бъде постигната. Има и други политики в сектор енергетика, за които сме готови да си говорим", заяви той. 

Петков добави, че ПП-ДБ осъзнават, че бюджетът трябва да бъде приет отговорно. 

"Имаме ясно послание от нашите избиратели, че ние първи мандат не можем да подкрепим правителство. Но сме готови да говорим за тези политики и да видим какво можем да постигнем в рамките на отговорното поведение по темата за бюджета", каза той. 

"Безспорно можем да говорим и за сигурността, за Шенген, за Плана за въстановяване и устойчивост (ПВУ)", отговори Борисов. Съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че трябва да се работи с Министерството на финансите (МФ), за да се оправят някои непълноти в бюджета.

Василев заяви, че най-много го притесняват разходите за издръжка в сегашния разчет на служебното правителство. По думите му трябва работна група да работи заедно с МФ, за да даде възможност за бюджет с 3% дефицит без допълнителни дългове. "От по-нисък дълг следва от по-нисък заложен дефицит", обясни Асен Василев. 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че безспорно най-важни са законите, свързани с правосъдната реформа, които са част от ПВУ. 

"Считаме, че с мнозинството, което можем да формираме заедно в постоянните комисии, които сигурно ще формираме до края на седмицата, можем да започнем да разглеждаме най-важните законопроекти. Паралелно ще предложим да работят и тези две групи, за които се договорихме - едната свързана с правните въпроси, другата - с темите бюджет и финанси", заяви тя. 

Десислава Атанасова напомни, че служебният кабинет все още не е изпълнил докрай ангажимента, който предходният парламент му възложи - да изготви списък с всички законодателни инициативи, нужни за приемането на ПВУ. 

Снимки: БГНЕС/Марин Каравелов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1047

7

Ivetcheto

26.04 2023 в 12:33

Прошките минаха, преди изборите... ДБ са толкова прозрачни с тези мазни усмивки и "вещи" във всяко отношения. Фалш и измама

645

5

wakeup

25.04 2023 в 16:03

На лидерската среща видяхме от всичко по малко от толупа - фалшива смиреност, отровна дружелюбност, самочувствие на мафиотски бос, плосък опит за подхлъзване на противника. Беше интересно как го наблюдават Христо Иванов и Атанасов - с неуловимо иронични усмивки първият и със зле прикрита неприязън вторият. Прекрасно е че са много опитни политици които трудно ще се оставят да бъдат надхитрени

1000

4

стикс

25.04 2023 в 13:48

Чувства се ,че Борисов е вреден за България с неговия авторитаризъм.Стига.Нужни са непокварени,интелигентни кадри.Та той не защитава националния интерес от години.Няма и мнение,а изпълнява нареждания.Е,за какво ни е тогава?

1000

3

стикс

25.04 2023 в 13:35

Аз пък се простих с вас.Т олкоз.До тук бяхте.Обслужвате си личните интереси.Възраждане чака гласоподаватели!

-1655

2

ob1

25.04 2023 в 12:59

Нищо не ти е простено, тикво! Ще си излежиш всичко докато се сплуеш под ласките на другите пандизчии. Долно, крадливо, лъжливо и безочливо животно!

17439

1

мнение от IP

25.04 2023 в 11:34

Борисов ошашави своите партийни аватари окончателно. Плюй, прикотквай, плюй, прикотквай. Последното (предпоследно?) е решил да подкрепи правителство на ПП-ДБ с идеята да излезе много отговорен за съдбините на България. Пък нататък..ще му мисли. Ще овърти, усуче нещата и пак ще си останем с полу-реформи, като две полу-реформи не правят цяла, както знаем.