Борисов: Реагираме веднага и при бедствията, и при пандемията. България има най-добрите параметри

5,76 милиона лева са отпуснати на общини за преодоляване на последици от бедствия и за ремонт на улици

OFFNews 27 януари 2021 в 12:44 1390 0

Снимка МС

"Както с бедствията и авариите, щом има проблем, веднага реагираме, за да няма риск, така и с пандемията майсторски предотвратяваме опасностите. Затова и България има най-добрите параметри". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание, на което бяха отпуснати 5,76 млн. лв. на общини за преодоляване на последици от бедствия и за ремонт на улици.

Премиерът сравни COVID ситуацията в България със случващото се в други европейски страни и въведените там строги мерки.

"И вместо да се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както и в другите държави. Трябва ли да го направим?", попита Борисов.

Той отбеляза, че разбира затрудненията на ресторантьорския и хотелиерския бизнеси.

"Разбираме ги и тях, затова и Министерството на труда и социалната политика, и Министерството на икономиката разработиха толкова мерки за подкрепа за близо 2 млрд. лв.", напомни премиерът. Борисов добави, че заедно с помощта за пенсионерите разходите нарастват на около 3 млрд. лв.

От своя страна кметът на Банско Иван Кадев заяви, че това не е нагласата на целия туристически бранш. "Голямата част разбират мерките у нас и ги приемат. Защото е много тънка границата между живота и здравето на хората и бизнесът. И благодарят за мерките, които правителството прилага", добави още Кадев. 

На заседанието на правителството бяха одобрени 4,296 млн. лв. на общините Банско, Благоевград, Сапарева баня и Априлци за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. А останалите 1,47 милиона лева от общата сума 5,76 млн. лв. Министерският съвет отпусна по бюджета на община Добрич за основен ремонт на ул. "Генерал-майор Стефан Попов" и на още няколко натоварени и интензивно използвани участъци от уличната мрежа в града.

Община Банско получава 1 339 951 лв. за укрепване дъното на река Глазне, минаваща през Банско, южно от моста на ул. "Найден Геров".

"Глазне е планинска, силна, буйна река, която през годините ни създаваше много проблеми. За нас е важно да укрепим дъното, да я почистим, за да сме спокойни, че когато се съберат двете реки – Бъндеришка и Демянишка, градът ще остане спокоен и сигурен", заяви кметът на Банско.

Други 1 746 261 лв. се отпускат за Благоевград за укрепване на активни срутища на откосите на Депо за твърди битови отпадъци в Бело поле.

"Винаги е добре, когато една община се обърне към правителството и то реагира адекватно и бързо, за да помогне за един такъв наистина голям проблем", отбеляза кметът на Благоевград Румен Томов. Той добави, че помощта е изключително ценна и навременна, тъй като само преди две седмици общината е имала проблем със срутище.

Със 728 782 лв., отпуснати по бюджета на Сапарева баня, ще се извърши възстановяване и реконструкция на път, ще се изгради отводнителна система и пътни съоръжения на местния път, свързващ манастир "Покров на Пресвета Богородица" с Ресилово. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев отбеляза значимостта на реконструкцията на пътя, свързващ манастира, който е един от най-посещаваните и в него пристигат поклонници от цяла България.

В рамките на правителственото заседание бяха отпуснати 481 519 лв. на община Априлци, от които: 255 880 лв. за почистване на реките Острешка и Видима в границите на общината, 142 849 лв. - за укрепване на тротоарните конзоли на моста на река Острешка на ул. "Топола" и 82 790 лв. - за изграждане на подпорна стена.

Правителството отпусна също по бюджета на община Добрич - 1,47 млн. лв. Средствата са за основен ремонт на ул. "Генерал-майор Стефан Попов“ и на още няколко натоварени и интензивно използвани участъци в града. Целта на ремонтните дейности е да се отстрани компрометираната пътна настилка, да се подобрят условията за движението на автомобилите, което ще ограничи и предпоставките за пътно-транспортни произшествия.

Борисов отбеляза, че в Добрич е свършена много работа по важните инфраструктурни проекти – основните булеварди са реновирани, водният цикъл също е приключен. "Добрич беше градът с най-голямата загуба на вода. 87% от водата от водопроводите изчиташе, а хората и институциите плащаха за 100-те процента", изтъкна премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!