Борисов разговаря на 4 очи с генералния секретар на НАТО

OFFNews Последна промяна на 01 март 2019 в 11:42 1424 1

Снимка Правителствена пресслужба

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаря на четири очи с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. След срещата двамата направиха кратко изявление пред медиите. Столтенберг е на двудневно посещение в България.

„Ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен съюзник в НАТО. Благодарни сме за Вашия принос и се радваме да Ви видим, г-н премиер”, заяви Столтенберг. 

„Много благодаря за посрещането на моята делегация в София. Радвам се, че ще съм тук на Вашия национален празник. България е високо ценен съюзник в НАТО и високо оценяваме нейния ангажимент към Алианса. България играе стратегическа роля в района на Черно море, играе стратегическа роля в Косово, в мисията в Афганистан и т.н.“, каза още генералният секретар.

Тази година се отбелязва 15-годишнината от присъединяването на България в НАТО.

"България спомогна за засилването на отбраната в Алианса. Високо оценяваме начина, по който подкрепяте процеса, който даде възможност на Северна Македония да подпише протокол за присъединяване. Фактът, че вие подписахте договор за добросъседство със Скопие през 2017 г., спомогна за увеличаване на доверието и начерта пътя за подписване на Преспанския договор“, подчерта Йенс Столтенберг.

Русия

"Трябва да бъдем подготвени за свят, в който Русия може да разположи своите ракети навсякъде", каза още той. Столтенберг коментира и нарушаването на договора за използване на ракети с малък и среден обсег от Русия. „Ние не искаме да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор – свят, в който Русия може да разполага своите ракети“, коментира Столтенберг. 

По думите му "в такъв несигурен свят трябва да се инвестира повече в сигурност".

„Затова приветствам, че България е започнала да инвестира повече в отбрана. Също така страната заяви готовност да отчита ясно всички разходи и да достигне 2% от БВП за отбрана", каза генералният секретар.

Борисов на свой ред обяви, че България не само, че не е Троянският кон на Русия в НАТО, но е и най-дисциплинираният съюзник на Алианса. 

„Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправени преди много месеци - много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема“, посочи министър-председателят.

Той обясни, че България иска и търси диалог с Русия. „Но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора. Винаги съм бил против извънвоенните учения в Черно море, не може военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети. Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан.

„И това, че парламентът взе решение за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, изважда България на съвсем различно ниво в НАТО. Ние сме надежда и можеща да води сериозни военни действия държава. Дай Боже да не се наложи – влагам цялото си сърце и душа да помагам в тази сфера“, коментира Борисов.

Той добави, че генералният секретар на НАТО обърнал внимание на отчитането на разходите за отбрана. „Една критика имаше Столтенберг към нас и тя е, че където се отчитат разходите за тези 2%, ние не сме включили пенсиите за военнослужещите. Сиреч, нашият процент е по-голям, а отчитаме по-малко. Тоест, нашата скромност стана вече прословута“, заяви премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови