Борисов разгледа плаващата сонда, която ще дупчи морето ни

OFFNews 19 април 2016 в 12:15 4329 14

Бойко Борисов и Теменужка Петкова разглеждат либерийския кораб

Корабът Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж в блок "Хан Аспарух" в дълбоко Черно море, бе официално представен в Бургас на премиера Бойко Борисов.

Церемонията започна в 11.30 часа, пред акостиралия кораб на частния пристанищен оператор "БМФ Порт Бургас" ЕАД, град Бургас. 

На събитието освен премиера дойдоха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на транспорта Ивайло Московски, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, депутати, представители на местната власт, бизнеса и др.

Преди официалната церемония, управителят на "Тотал" за България Ксавие Фожрас представи сондата с думите:

"Корабът е на три години. Той може да бъде позициониран прецизно на едно място. На борда могат да се качат 180 души. Може да сондира през 3 хил. метра воден стълб."

Плавателният съд е собственост на американската компания Noble Drilling Holding LLC и е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременно провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора. Регистриран е в Либерия.

Церемонията по представянето се предаваше на живо в профила на министър-председателя във фейсбук. Премиерът Борисов съобщи на страницата си:

"Местният добив е гаранция за диверсификация, енергийна сигурност и независимост. Днес представяме първия сондажен кораб, който ще работи в територията на дълбоко Черно море у нас. Корабът Noblе Globetrotter II е от последно поколение, предоставя модерни сондажни технологии и най-вече е с изключително висока степен на безопасност. 

Компанията вече заплати бонус в размер на 80 млн. лева. в държавния бюджет, до края на 2015 г. е инвестирала близо 184 млн. лева. и заплаща ежегодно „такса площ“ в размер на 1,138 млн. лева, като за 5 години средствата възлизат на повече от 5,7 млн. лева. Данните от сеизмичните изследвания са обнадеждаващи и ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат. До края на тази година ще имаме реални резултати от първия търсещ сондаж.

С местния добив, доставки от Южния газов коридор, от терминала за втечнен природен газ от Александропулис, от Русия – България ще има достъп до повече от три различни източника на природен газ, каквито са и препоръките на ЕК. А битовите и индустриалните потребители у нас ще получават енергийния ресурс на цена с 30-35% по-ниска, тъй като няма да се добавят таксите за пренос".

                     Борисов се снима за спомен с Ивелина Василева, Делян Добрев и представители на "Тотал". 

В случай, че бъдат открити нефт и газ, за установяване на качеството и количеството им ще са необходими още доста проучвания. Едва след това започва изгражданите на необходимата инфраструктура. Практиката показва, че от началото на проучванията, до т.нар. „комерсиализация” на залежите минават около 10 години, а експлоатацията на подобни находища траела между 30 и 40 години. 

В случай, че бъде открито „синьо гориво” в „Хан Аспарух” добивът му ще е с 35% по-евтин от цената на газа, доставян от Русия и договорен с Азербайджан, твърдят експерти.

На тържеството Борисов, министрите и депутатите пренебрегнаха изискванията за трудова безопасност и не си сложиха задилжителните предпазни каски и светлоотразителни жилетки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12535

14

Praschove

20.04 2016 в 01:36

Цървул с усмивка

 
X

Да помогнем на украинските деца!