Борисов: Проблемите у нас с бежанците са по-големи от тези на Италия

OFFNews 23 април 2015 в 19:29 2723 3

Снимка Пресцентър ГЕРБ

В Европа и в света има толкова служби, които биха могли да пресекат каналите и трафикантите. Необходима е повече полицейска работа, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет.

Извънредната среща се свика след неотдавнашните трагични събития в Средиземноморието. Целта е да се обсъдят на най-високо равнище незабавните действия, които държавите-членки и институциите на ЕС могат да предприемат съвместно, за да се справят със ситуация.

По думите на Борисов основна задача е борбата с контрабандата и контрабандните канали. "Ако европейските страни действат съвместно, няма как да се минат границите", заяви Борисов. Той посочи трудностите, пред които в момента е изправена Италия във връзка с миграционния поток и бежанците, но подчерта, че България има още по-големи проблеми.
"Това е липсата на договор за реадмисия с Турция. Близо 1 милион бежанци, които чакат на границите. Натискът върху нашата граница – има дни с по 280 – 300 човека. Турската граница е сравнително стабилна, но с Гърция имаме съществени проблеми", отбеляза Борисов. Той посочи, че държавата отделя огромни средства за издръжка на бежанците, за построяването на съоръжения, за техника, за изграждане на горски пътища. "Това са милиони, които дава българският данъкоплатец. Ако дават на едни, да бъдат любезни да ни погледнат и нас", заяви Борисов във връзка с възможностите за финансова подкрепа от ЕС.

Премиерът беше категоричен, че България е похарчила огромни пари, за да пази надеждно шенгенската граница. "Оказваме огромна помощ на ЕС. Сами сме на най-голямата сухопътна граница", добави Борисов. Той каза още, че предстои да запознае европейските си колеги с взетите до момента мерки и с това какво още може да се направи. "Надявам се, че със съвместни усилия на службите, на Европол, може да се справим доста по-добре", добави той. Борисов предупреди, че ако спре имигрантския поток през Средиземно море, той ще се насочи към България.

Борисов подкрепи идеята за създаване на бежански центрове в трети страни и сподели мнението, че имигрантската вълна от мюсюлмани може да наруши демографията на страната. "Това трябва да се отчита от нашите колеги", заяви Борисов. Премиерът беше категоричен, че е необходимо да се постигнат трайни политически решения. "Където мина Арабската пролет, се разсипаха държавите. Трябва да направим така, че да помогнем на тези хора да останат по домовете си", добави в заключение Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.
Премиерът допълни, че преди заседанието на Европейския съвет е провел разговори с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, както и с премиерите на Словакия и на Чехия.
"В Програмата за развитие на селските райони, особено в малките общини имаме закъснение. Ние искаме сега до май 2016 г. да удължим периода за програмата, това са близо 70% от всичките пари за общините", каза премиерът. По думите му има шанс средствата да бъдат усвоени. "Това са преди всичко малки общини за инфраструктура, за ВиК за неща, които могат да вдигнат и самото икономическо състояние и да увеличат работна ръка", обясни премиерът. Той посочи, че контрасанкциите на Русия срещу България, в областта на селското стопанство, са голям проблем за страната ни и се надява на подкрепа от европейските партньори. "Проектите се развиват добре, проверени са, авансите са платени, ще се построят в рамките на тези шест месеца, ще довършим всичко. Просто проспаното време тази една година никой не може да ни го върне на държавата", каза още министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!