Борисов призова доц. Мангъров да спре да говори за облекчение на мерките

Ако Мутафчийски съобщи 3 дни, че заразените намаляват, веднага ще облекчим мерките, каза Борисов

Ирина Евгениева 03 април 2020 в 10:11 17091 5

Премиерът Бойко Борисов призова шефът на детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров да спре да говори за облекчаване на мерките.

"Да пуснем младите напред, за да създадат имунитет, означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори е невъзможно и всички държави, които се опитаха да го направят се отказаха, когато започнаха да мрат хората и здравните им системи издъхнаха буквално. Независимо, че е в съвета кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което те искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с титлата си, с името си. Тогава ще има смисъл да кажеш: Аз съм професор, ще загинат 5 хил. души, дайте да видиме, кои са да ги хвърлиме напред и да загинат", обърна се Борисов към Мангъров на брифинг в Министерски съвет. 

Виждате, че не е никакъв проблем на ген. Мутафчийски и колегите да бъдат на една маса с тоя съвет. Точно обратното. Вчера три часа спорихме и искам да кажа, че и аз имам една дисертация защитена, но мога да се явя вече пред един съвет, каза премиерът. 

Поканил съм и шефа на "Булбио", защото вчера имаше спор между професори за БЦЖ-то за ваксината. Вчерашния ден се превърна в един голям спор, кога и колко, колко хиляди и в кои центрове трябва да се ваксинират с българската най-добра безспорно ваксина, обясни той.  

Прочетох и чух такива мнения, които са в противоречие със здравия разум дори. Поканих тези колеги от "Булбио", за да обяснят, че тези ваксини се слагат на деца, започват да действат след 8 месеца, абсолютно противопоказно е да се слагат по време на пандемия, епидемия, и на възрастни хора, добави премиерът. Той обясни, и че преди да се сложи ваксината се прави и тест за алергия. 

"Защото, ако се направи допълнителна имунизация става тежка реакция, алергии". След това Борисов се обърна към хората от медицинския съвет и попита: "Добър ли съм? Греша ли нещо."

Така че жълтите новини продължават да бълват вчера се тествах за пореден път, защото прочетох, че искаме да удължиме извънредното положение, защото съм бил болен и искам да се скрия, подчерта министър-председателят. 

"Идиоти абсолютни", разгневи се Борисов и обясни, че може би не е трябвало този текст да отпада от закона, "но както и да е".

Надяваме се да няма още депутати, заразени с коронавируса, допълни той. 

Относно темата тестове, Борисов заяви, че мнението на всички е еднакво. 

PCR е най-надеждният тест в света. Не мога да разбера защо се създаде това противоборство за тестове в обществото, добави Борисов. 

Премиерът подчерта, че когато се казва "липса на ресурс", не означава липса на "пари", и добави, че колкото и да струва ще се закупят. Борисов каза, че теста го няма физически в света.  

Следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на заразата у нас. Все по-тежко ще става, заяви Борисов в обяснение защо правителството поиска удължаване на извънредното положение до 13 май.

Ако Мутафчийски съобщи три последователни дни, че заразените намаляват, веднага ще облекчим мерките, зарече се Борисов.

В момента, колкото и да не им се седи на хората вкъщи, колкото и да не е добре за икономиката, тези три седмици ще бъдат критични, категоричен е премиерът. 

Към днешна дата България се дава за пример в ЕС за най-добре справилата се държава. Всички българи го усетиха това - инстинктът за самосъхранение им се обади, добави министър-председателят.

Депутатите от ГЕРБ ще предложат народните представители да замразят заплатите си на нивата от декември, обяви премиерът. 

Министрите пък ще вземат решение да дарят половината си заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

04.04 2020 в 04:27

Бацка, докато с тон на пияна мутра от 90-те, публично подвикваш на професорите "я бе, кой си ти, кажи тука да те чуе некой, ха-ха!", то аз поне, ще съм на страната на твоите противници. Все едно от научните си разногласия с тях. Понеже е очевидно, че тия до тебе, седят просто изтръпнали. Къде ще се денат - нощеска фатмака се е довлякъл пиян като го е изгонила жена му, и сега върти кушии на цялата рота.
Ох кво те чака тебе па скоро ...
"...На ти старшина колана,
обеси се на тавана ..."
Отзад на кенефа на гарата на Пазарджик, верно ли пишело "Боко Банкя УВО 20"?

6153

4

Alm

03.04 2020 в 13:03

Горко тогова, който има милиционер ..... по време на криза.

18551

3

Нострадамус

03.04 2020 в 11:45

Нашият Вожд, борисоФ е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА !!!. Въпреки, че е ПРОЧЕЛ САМО ЕДНА КНИГА, Той е ИЗДАЛ МНОЖЕСТВО НАУЧНИ ТРУДОВЕ. Toй е Дипломат, Политик, Полиглот, Икономист, а вече и Главен Вирусолог на Републиката. Въобще Вундеркинд!

15509

2

Бухльо

03.04 2020 в 11:31

Боце, Мангъров може да е кофти човек, но е специалист. И не е единствения, който има по-различно мнение от това, на подплашените политици. Ти какъв си, та му коригираш мнението?
Я по-добре кажи как така три дни след началото на мерките твоят Владко обяви, че щетите са вече в размер на 3 милиарда. Как се стопиха и къде отидоха? Толкова ли ви трае прословутата финансова стабилност - по-малко от априлския сняг, който имаме тази година?

2900

1

birusa

03.04 2020 в 11:10

тъй и гласът на безумния се познава от многото думи.
Книга на Еклисиаста