Борисов прибира под контрола си парите за наука от Европа

OFFNews 30 юли 2020 в 15:53 4205 1

Управлението на европейското финансиране за научни изследвания, иновации и дигитализация ще бъде отделено в нова оперативна програма към Министерския съвет - пише "Сега".

Решението на правителството е публикувано на 22 юли (вижте го тук), показва проверка в Информационната система на Министерския съвет.

Чрез него се разместват бюджетите по три съществуващи оперативни програми - към Министерството на образованието и науката (МОН), на Министерството на икономиката и програмата за електронно управление към МС - за следващия програмен период.

Създава се "Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с водещо ведомство - администрацията на Министерския съвет, е записано в решението. Европейският ѝ бюджет ще бъде €883.29 млн., осигурени чрез намаляване на Оперативна програма "Наука и образование", която остава само за образование и ще разполага със €751 млн. еврофинансиране - с 311 млн. евро под предварително заложеното.

308 млн. евро се пренасочват от програма "Конкурентоспособност", която в областта на иновациите ще отговаря само за предприятията. 264 млн. евро за електронно управление се пренасочват от досегашната едноименна програма към новата, като програма "Електронно управление" се трансформира само в програма за техническа помощ. Тя остава под шапката на администрацията на МС, така че правителството ще управлява на практика две от общо 9 програми през новия програмен период 2021-2027 г.

Обособяването на ресурса за наука, иновации и дигитализация в нова програма под управлението на МС не бе аргументирано подробно от кабинета. Обяснението звучеше така: "Текущата криза, породена от пандемията от коронавирус, показа че е необходимо да се ревизира подходът към планиране на подкрепата от ЕС като основната цел е да се подпомогне развитието на среда и капацитет за иновативен и умен икономически преход и увеличаване на способността на икономиката да реагира при кризи".

Според източници на "Сега" разместването на програмите се е наложило и заради изискване на ЕС образователната програма да се финансира само от един фонд. Досега бе предвидено тя да ползва ресурси от Европейския социален фонд и от Европейския фонд за регионално развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!