Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов предложи бежанците да идат в Либия, а Турция - извън ЕС

ОFFNews 17 септември 2016 в 16:50 30908 4

Снимка БГНЕС

Европейската гранична полиция ще стартира от България на 6 октомври, заяви министър-председателят Бойко Борисов  при посещението си в русенското село Бесарбово днес. 

Новосъздадената структура - Европейска служба за гранична и брегова охрана, ще стартира работа от следващия месец с 1500 щатни служители.

„Мълчаливо изтърпях хулите – от „пощенски гълъб“ до какво ли не, а „пощенският гълъб” им донесе 320 млн. лева извън бюджета на ЕК. И понеже по сметката на Комисията вчера имаше 108 млн. евро, до 26-ти ще получим останалите 52 млн. евро, каза Борисов.

„Ние полагаме усилия и с армия, и с полиция. Всеки ден се задържат мигранти и вътре в страната. Над 30 000 сме върнали вече на Турция“, допълни премиерът. По думите му сега не е моментът за присъединяване към Шенген и включване на страната ни в пространството няма да е от полза. 

„Предполагам, за съжаление, че много хора от политическата класа обичат да си играят с проблемите на хората. Виждате, че цял свят се тресе от войните, които имал. Може би е хубаво да се направи един анализ как след като външните министри г-н Лавров и г-н Кери решиха да няма война в Сирия тя спря. Защо не е направено по-рано това, оставям да размишлявате вие. Виждате, че хиляди хора са в изключително бедствено положение. Убеден съм, че спре ли войната те трябва много бързо да се върнат към своите населени места”, допълни Борисов.

Той коментира, цитиран от "Фокус", че преди година и половина европейски политици и български политолози са го критикували, че е предложил в Либия и Сирия да се направят зони за сигурност, където да отиват бежанците, вместо да идват в Италия и Европа, но вече не е така.

Във връзка с членството на Турция в ЕС министър-председателят посочи, че надали някой си мисли, че Турция ще влезе в ЕС в следващите 10, 20 или 30 години: „Но с Турция трябва да се работи, те са наши съседи, да се поддържат максимално добри отношения, защото освен търговия имаме голяма мюсюлманска общност в България.”

Във връзка с това, че ДПС за първи път в новата история ще участва в президентските избори с вероятен кандидат Ахмед Доган и класацията на премиера за опонентите на ГЕРБ, Борисов коментира: „Правилно е всяка една партия, както всеки владика си има епархия и си отговаря за неговите миряни, така че всяка партия да издигне кандидат, а не да се крие зад Инициативни комитети. Нормално е лидерът да поведе.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews