Официално поискахме от ЕК 160 млн. евро за справяне с мигрантите

OFFNews 16 септември 2016 в 13:36 6525 2

Министерството на вътрешните работи са изпратили официално искане до Европейската комисия за 160 млн. евро за справяне с проблема с мигрантите. 

Искането е за финансиране на пет проекта, като средствата трябва да дойдат от Механизма за спешна помощ от фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище, миграция и интеграция“. 

Поисканите 160 млн. евро ще отидат за обновяване на техническото оборудване, използвано за осъществяване на граничен контрол на българските външни граници; разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи по външните граници; укрепване на националния капацитет в областта на убежището и миграцията. 

Исканото финансиране по фонд „Вътрешна сигурност“ е за предоставяне на специализирано оборудване и превозни средства за засилване на капацитета за наблюдение и извършване на проверки на външните граници, както и за модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни системи, уточниха от МВР.

Мерките, предвидени за финансиране по фонд „Убежище, миграция и интеграция“, са насочени за центровете за временно настаняване и предоставяне на услуги, свързани с осигуряване на основните нужди на лица, търсещи международна закрила, както и подпомагане на доброволното връщане, допълниха оттам.

По време на срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан Бойко Борисов обяви, че ще поискаме от ЕС помощ на стойност 160 млн. евро за справяне с бежанската криза. Той уточни, че искането ще бъде отправено и на срещата на върха на ЕС в Братислава. 

„Тази година дойдоха две големи плащания. Милиард и двеста милиона за американските централи. Сега, тези дни, ще вземем решение и за милиард и триста милиона за руските централи. Няма кой бюджет да издържи на тия пари в тоя момент. И затова, ние настояваме в Братислава 160 милиона евро да бъдат гласувани за България. Но – незабавно, веднага, не за следващия период. Колегите виждат в какво състояние е техниката, тя е натоварена 24 часа. Едва 20% в момента е на терен, другите автомобили са на ремонт“, подчерта Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14057

2

morkoff

16.09 2016 в 17:01

Те не обещаха и на Турция три милиарда?

20374

1

Стринка Минка

16.09 2016 в 15:11

Официално сбъркахме.
Трябваше да изясним, че това са пари за сегашната ситуация. Защото ако европейските държави почнат да връщат избягалите от нас под предлога 'нали ви дадохме пари', то тези пари ще излезат капка в морето.
 
X

Да помогнем на украинските деца!