Борисов оглави парламентарната група на ГЕРБ с 3 заместнички - Назарян, Сачева и Петкова

По традиция лидерът на СДС Румен Христов остава зам.-председател на групата на ГЕРБ-СДС

Ружа Райчева 24 януари 2024 в 10:35 6671 0

Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева на изслушването на парламента за нови съдии в КС

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева на изслушването на парламента за нови съдии в КС

Народното събрание окончателно гласува оставката на Десислава Атанасова (ГЕРБ) като депутат. Тя предстои да се закълне като конституционен съдия. Бойко Борисов оглави парламентарната група на ГЕРБ-СДС и си избра три заместнички - Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова и по традиция - председателят на СДС Румен Христов. . 

Юристката Рая Назарян е новото попълнение в ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. 

Секретар на парламентарната група остава Александър Ненков.

От 166 гласували народни представители, "за" бяха 135, "против" - 31, а въздържали се нямаше. Само един депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) гласува против. Парламентарната група на "Възраждане" не гласува.

В началото на обсъждането депутатът от ГЕРБ Тома Биков взе думата и каза, че не е чул нито едно изказване, което да компрометира Десислава Атанасова лично.

"Тя е била 14-15 години в политиката. Пожелавам ви на вас такова изслушване след 15 години - да няма за какво да ви обвинят, освен че сте били народен представител", заяви той. 

Биков, подобно на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, се възмути, че когато са били избирани конституционни съдии от квотата на президентството - Атанас Семов и Янаки Стоилов - не е имало изобщо дебат, а е имало само прессъобщение за избора им. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че преди началото на заседанието председателят на парламента Росен Желязков е помолил да няма изказвания преди обсъждането на оставката на Атанасова, за да няма атака по личността ѝ. В изказването си той нарече ПП-ДБ многократно "фашисти и антибългари".

Искрен Митев (ПП-ДБ) помоли Желязков да наложи на Костадинов забележка за обидните квалификации, след което обаче на свой ред отправи обида към Костадинов и го нарече "мишок", който чака забележките да му бъдат извинени. 

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" потвърди думите на Костадинов, че Желязков е помолил да няма обсъждане.

"Ако г-н Биков не беше скочил на амбразурата като Матросов и не беше държал пламенна реч, нямаше да го има този дебат. Аз лично не бих гласувал оставката, защото тя се е доказала тук като професионалист", каза Балабанов. 

Георги Свиленски от БСП обяви, че не е имало никакви "договорки" какво да се говори в залата, а просто е имало молба от Желязков да няма обиди. Според него при избора на конституционни съдии от НС е била нарушена процедурата и Атанасова трябва да остане 

"На обсъждането нито един член на вашата парламентарна група не излезе да я защити. Сега вече е късно. Тогава я оставихте на справедливите критики", каза Свиленски. 

Десислава Атанасова беше председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и член на комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните. 

Вчера президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като съдии от парламентарната квота и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Двамата би трябвало да положат клетва в петък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!