Борисов обеща пет нови хеликоптера и оборудване за спасителите

OFFNews 15 март 2015 в 19:58 3916 2

Снимка БГНЕС/ВЕСЕЛИНА БОЖИЛОВА

Кабинетът планира да закупи пет нови хеликоптера за медицински нужди. Те ще бъдат снабдени с необходимата техника и ще помагат на хората при бедствия. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който днес се срещна с пилотите от 24-та Авиобаза-Крумово.

Новите хеликоптери най-вероятно ще бъдат "зачислени" отново на военните заради обслужването.

Пилотите помагаха в снежните бедствия в Родопите в последните седмици, а само преди дни екипът помогна за спасяването на родилка. Военните, участвали в тези спасителни акции, ще получат парични награди, а на началниците ще бъдат раздадени плакетни значки.

Министър-председателят беше в поделението заедно с вицепремиера Румяна Бъчварова и министъра на отбраната Николай Ненчев, за да благодари на военните за участието им в спасителните акции в бедстващите под снега райони.

„Само се моля да сте живи и здрави и все така успешни в тези условия, защото видяхте какво се случи в Македония”, добави премиерът. Той съобщи, че спасителите са работили при много тежки условия. При огледа на един от бедстващите региони вчера Борисов е видял, че кабината на булдозера така стои в снежните преспи, все едно, че е на перката на вертолета, а отдолу зее пропаст.

Премиерът поръча пилотите да напишат докладна от какво имат нужда, но се оказа, че командирът на авиобазата бригаден генерал Петьо Мирчев вече е връчил на министъра на отбраната докладна с изброяване на всичко необходимо, което гарантира живота и на спасяваните, и на спасителите. Оказа се, че пилотите нямат достатъчно лебедки, резервни части и консумативи за хеликоптерите.

„Ако приходите в бюджета се увеличат, средствата ще бъдат отделени точно за най-необходимото при оказване на помощ в бедствия”, каза още премиерът.

„Вижда се, че има сериозна нужда от това, защото климатът се променя и проблемите идват един след друг”, добави Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!