Борисов обеща 20 агрегата за общините без ток

Премиерът ще пита КРС може ли да накаже мобилните оператори за липсата на покритие в Смолянско и Кърджалийско.

OFFNews Последна промяна на 14 март 2015 в 18:41 3386 6

Снимка Министерски съвет/Пресцентър

Лиляна Павлова и Бойко Борисов на заседание на оперативния щаб в Смолян.

20 агрегата ще снабдят с ток малките села и махали, на които не може да се възстанови електрозахранването.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който днес беше на заседанието на оперативния кризисен щаб в Смолян.

"Взехме важно решение за доброволците, които се включиха в разчистването на пътищата - на всеки да се даде право да получи по 10 кубика от падналите дървета. По този начин хем ще им благодарим, хем ще разчистим възможно най-бързо всичко около електропроводите, горите, пътищата", обеща още министър-председателят.

На на заседанието на щаба присъстваха кметовете от областите Смолян и Кърджали, които лично докладваха на премиера проблемите по места.

„Хубавото е, че всички кметове от различни партии са тук. Ние тук сме едно, всички виждат и знаят, че снегът не е 50 см. Който има против това, което казвам, да дойде в щаба и да пита, да види как едно Кирково или Ардино, които имат по 300 км между махалите път, как се чистят“, коментира Борисов.

Той благодари на кметовете, военните, пожарникарите, пътната агенция, червения кръст, доброволците, на лекарите и медицинските сестри, които работят денонощно в тежката ситуация.

Премиерът обяви още, че ще бъдат наградени водачите на огромните тежкотоварни машини, които с риск за живота си са работили по 20-30 часа, прекарвайки машините по тесните планински пътища, за да отворят пътищата до махали с по 20-ина души.

"Те рискуват живота си и това не е шега, всички хора са се справили блестящо – и като координация, и като напрежение, за да доставят вода и хляб на бедстващите", уточни той.

След заседанието на щаба стана ясно, че до дни трябва да пристигнат 20 агрегата, които ще бъдат раздадени на малките села и махали, до които в момента не може да бъде възстановено електрозахранването и чакат.

Стопаните, загубили животните си в тежката зима, ще бъдат компенсирани. Размерът на обезщетенията ще бъде определен допълнително, като до заседанието на правителството в сряда кметовете трябва да представят сметки за загубите. Те ще бъдат компенсирани и за разходите, които са направили за закупуване и доставяне на храни и лекарства до откъснатите села и махали.

Ще бъдат подготвени промени и в две наредби – 8 и 16, които касаят сервитутите и просеките.

Когато са връщани горите, сервитутите не са били уточнени, обясни премиерът и допълни, че по подобие на проблема и ограбваната КТБ, заедно с всички партии трябва да се подготвят промени и те да бъдат направени.

Пътят Девин–Кричим така е правен, че са си оставили ръцете, милиони ще трябват да се поправи, коментира премиерът.

"Строено е безобразно, такъв път не може да съществува с вертикална стена до него. Или трябва да бъде полутунел - да пази колите, или не може да съществува. До 1990 г не е направено нищо, а оттогава досега каква е направено на този път", обяви Борисов

Той уточни, и че предстоят разговори с Комисията за регулиране на съобщенията, за да се разбере могат ли да бъдат санкционирани мобилните оператори, два от които оставиха без покритие Смолянско и Кърджалийско.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.03 2015 в 07:38

Боко Тиквата не може да измисли сам нищо - трябва първо някой да му го каже. Затова при него има известно закъснение.

15.03 2015 в 01:28

Ей, тоя ПР сега ли чак се сети, че има катастрофа, в която Баце да го играе спасител?

15.03 2015 в 00:08

Тъпак, един форум събра пари и занесе 30 агрегата, занесе и гориво, а ти само обещаваш.......
Тъпанарино, барем горивото да беше от приятелчето ти за белот... Цялата държава ОБЕЩА по-малко, отколкото един форум изпълни!
Смотаняк!

14.03 2015 в 22:23

Сега му е паднало да обещава, ама само 20 ли ? Поне 200 да обещае.
То е ясно, че няма да го изпълни, ама раята си трая...

14.03 2015 в 21:21

20 Агрегата? Ама за какво ония искаха атомна централа да правят? 'Дето се вика още 100 - 200 агрегата и почти всички общини ще "агрегираме" и пляскаме с ръце.
А куп народ от парламентарната група могат и в соларни централи да инвестират в засегнатите общини...
А и тия нападали дърва и агрегатите щяха да ни спестят, ама премиера за по-важни неща има да мисли.

14.03 2015 в 19:04

За сведение на Тиквоко: Вие додето се натуткате, момчетата от ОффРоуд България форума вече събраха пари и изкупиха всички налични в София генератори и вече ги карат натам,дейба тъпанарите ви бавнозагряващи...