Борисов няма да си даде имунитета, докато не се реализира съдебната реформа, заяви Габриел

OFFNews 11 юни 2023 в 18:41 5373 2

Мария Габриел в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Мария Габриел в парламента

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да си промени решението и няма да си даде имунитета, докато не се осъществи съдебната реформа. 

Това стана ясно от думите на Габриел по време на интервю за bTV. В петък от БСП направиха опит да вкарат в дневния ред на парламента обсъждане за разрешение за възбуждане на наказателно преследване на Борисов, но предложението им бе отхвърлено. Стана ясно, че точката може да влезе в дневния ред на парламента, но само с изрично решение на председателя Росен Желязков

Междувременно миналата седмица Иван Гешев внесе в деловодството на парламента 900 страници документи по разследването на скандала "Барселонагейт", свързани с предполагаемата къща на Бойко Борисов в Барселона. 

"Докато има това усещане - че политически може да бъде инструментализирана институцията на прокуратурата, няма как да бъде променено решението ни. Няма да бъде променено решението за даване на имунитети, докато не бъде реализирана съдебната реформа", уточни тя.

Мария Габриел заяви, че се радва, че ГЕРБ и ПП-ДБ са върнали диалога на масата за преговори. "Успяхме първо да говорим какво и как преди да обсъдим кой и на какъв пост", добави тя. 

По отношение на войната в Украйна Габриел призова да се гледа в средносрочен и дългосрочен план. Според нея възстановяването на Украйна след войната би означавало, че български компании и цели сектори на икономиката ще станат част от възстановяването. "Ето защо България трябва да бъде активна в този процес - за да може да се позиционира в бъдещето", каза външният министър. 

Мария Габриел специално благодари на ръководствата на ГЕРБ и ПП-ДБ, защото заедно са поставили интересите на българските граждани над партийните, както и за това, че заедно ясно са заявили евроатлантическата ориентация на България.

"България е суверенна държава, не е параван", каза още вицепремиерът Мария Габриел. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1246

    1

    БотоксПутю

    12.06 2023 в 09:59

    Kakто беше казано, а са му взели имунитета на Банкянския нерез - правителството пада. Цяла държава е заложник на един полуграмотен патологичен лъжец и крадец.
    Прост народ, слаба държава.
     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II