Борисов ни спасил от газова криза, а Путин дал последен шанс на правителството да направи нещо смислено

Според Плевнелиев, докато ГЕРБ са били на власт са "налели милиарди, така че на българите и техните панелки да им паднат сметките"

Ружа Райчева 29 април 2022 в 18:15 3428 9

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) е на мнение, че бившият премиер Бойко Борисов ни е спасил от газова криза, а Путин (президентът на Русия - бел. ред.) е дал последен шанс на правителството да направи нещо смислено.

Пред бТВ Плевнелиев обясни, че благодарение на политиците, които са надграждали енергийната инфраструктура на страната през последните 10 години, сега - когато Русия спря вноса на природен газ, България е 100% диверсифицирана.

"Днес ние имаме газова преносна мрежа, която е българска, а по времето на правителството на Орешарски потокът беше замислен с 51% участие на Русия. Днес Балкански поток спасява България в труден момент. Да цитирам вицепремиера Асен Василев - можем да вземем от Египет, Гърция (...), можем да вземем газ откъдето искаме.

Бившият президент, издигнат от ГЕРБ, обвини своя предшественик Георги Първанов ( издигнат от БСП -б.р.), че е направил "голям шлем от десетки завършени руски проекти в енергетиката". Плевнелиев заяви, че докато ГЕРБ са били на власт са "налели милиарди, така че на българите и техните панелки да им паднат сметките".

Плевнелиев се аргументира, че инвестицията от 2,7 милиарда в Балкански поток е напълно оправдана, тъй като събраните досега транзитни такси са 700 милиона лева. "Питам - добра сделка ли е за децата в България да притежаваме тази мрежа, която ни спасява? Да, добра е!", отговори си сам бившият президент.

"Управляващите получиха последен шанс от Путин да направят нещо смислено"

Плевнелиев заяви, че допреди 3 дни е бил "съкрушен" заради поведението на управляващата коалиция, но сега се наблюдава "свеж полъх" в поведението им.

"В един исторически момент, когато са паднали маските и е станало ясно, че Путин е един нов Сталин, България беше на грешната страна на историята, гърчеше се някъде в периферията и щеше да "изяде шамари" и от двете посоки - Русия и Украйна. Ситуацията с газа е шанс за България да въведе програма за енергийна независимост, да се отърве от руския газ и да дръпне напред със своята интеграция на Запад", каза той.

Според Росен Плевнелиев правилният ход е България да подкрепя Украйна по всички възможни начини, а "управляващите да се кротнат и да станат малко по-мъдри и демократични".

"Радев обслужва Путин"

"Кой обслужва Путин? Борисов ли, че така е инвестирал в тази мрежа, която ни спасява? Или Радев, Йотова, БСП и "Възраждане", които денонощно ходят по опорните точки на Путин? Кой каза, че Крим е руски - Радев. Къде бяха тези, десните, днес, които ни управляват, когато му докладваха в 3 през нощта какво се случва на площада, а сега казват че той има позорна позиция?", възмути се бившият президент.

Плевнелиев е на мнение, че желанието за неутралитет по отношение на Украйна води към катастрофа.

"Мисля, че президентът Радев пося и семето на популизма, освен на русофилството. Има огромна опасност на следващи избори да има повече и от двете. Именно затова не трябва да се върви към извънредни избори, а силите да се обединят около няколко основни приоритета - според мен трябва да настъпи тичане към Еврозоната", каза още Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

9

kokoten

30.04 2022 в 11:42

Плужека Краднелиев заедно с Мутрата Борисов опоскаха държавата,даже на тях им стана неудобно и затова Плужека не го инсталираха за втори мандат.Плужека е рекордьор-краде още два часа след като си му отрязъл главата....

-60

8

офф бее

29.04 2022 в 20:33

Някаква жена крещи нещо от кухнята...Чувате ли? Май си вика мъжлето...

Това без връзка със статията де...

5827

6

pisnamiotmutri

29.04 2022 в 20:21

Ох ама пак ли този син на висшестоящ комунист ще дава мнение. Превенче ходи си в дупката да си гледаш мизерния животец

12073

5

IvanofRumen

29.04 2022 в 20:07

От вчера всички герберокрадци и мафиоти са мобилизирани да спасяват дебелия з@дник на вожда си, влючително и другаря Борисович. И има за какво. Най - голямата кражба в историята на България с построяването потока на Путлер.

12073

4

IvanofRumen

29.04 2022 в 20:01

Чехльо! Под достойнството ми е да го коментирам мек0тел0т0.

-240

3

редовно четящ

29.04 2022 в 19:29

Мекотело.

3767

2

Име на профила

29.04 2022 в 18:47

Абе аз имам какво да кажа за него, но нещо ми подсказва, че и то нарушава правилата на модератора.

Вместо това ще кажа друго. Д(П)С кукловодите са си изградили чудна конструкция. Имаш партия с нагли русофили, умерени русофили, нагли крадци, нагли лъжци, чалга популисти, разединени демократи и прохождащи политици. 5 от 7 са на хранилка, къде по-такава, къде по-инака. И започваш да прилагаш опита на букмейкърите:

Играеш едната партия срещу другата, с едните подкрепяш една позиция, с другите я заклеймяваш. Така, без захранка и блесна, само на малко стръв - заграждаш и от двата лагера чичаците и лелките, младежите и девойките, евроскептиците и либерастите. Особено такива, дето си мислят, че всъщност те са умни и красиви.

И в крайна сметка държиш 121+ дупетата, и сериозен % полезни идиоти, които са готови да си късат ризата и да влизат в словесен или ръкопашен бой за фалшивите ти аргументи, поръсени с малко истина.

14469

1

случайно прочетох

29.04 2022 в 18:23

Tоя съвсем изплиска легена.....
Пухльо ли е, чехльо ли е, не, не ме интересува, само да се скрие някъде и да не ръси глупотевини, че излага и нас.
 
X

Да помогнем на украинските деца!