Борисов: Най-бедните сме, а даваме милиарди на Москва и Вашингтон

OFFNews 20 септември 2016 в 11:59 10566 30

Премиерът Бойко Борисов разкритикува както руски, така и американски енергийни проекти, сключвани от предишни правителства в началото на днешното правителствено заседание, на което бе взето решение да бъдат отпуснати средства на НЕК, с които до края на годината да бъдат платени изцяло на Москва реакторите за АЕЦ "Белене".

Страната ни вече бе осъдена от руската страна да плати неустойка заради спирането на проекта за втората ядрена мощност.

Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че парите не са подарък, а се отпускат възмездно и ще се очаква от НЕК да постигне възвръщаемост на активите.

Решението трябва да бъде потвърдено и от парламента.

„Атомстройекспорт” иска от България около 1,2 млрд. лв. след решението на арбитража, а според енергийния министър Теменужка Петкова компанията може да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност или да предяви претенции към държавата. 

"Единият реактор, съгласно доказателствата, които се съдържат в арбитражното решение, е произведен на 100%, а другият – вторият реактор, почти на 90 процента. Сумата, която „Националната електрическа компания” е осъдена да заплати с лихвите, към днешна дата са, цялата сума – главница плюс лихва, са в размер на 628 милиона 957 хиляди 596 евро. До края на годината, ако това плащане не се извърши сега, а се извърши до края на годината, размерът на главница плюс лихва ще достигне 646 милиона 230 хиляди 132 милиона евро или това ще бъде малко над 1 милиард 200 милиона", каза още Петкова.

Според нея страната страната ни няма каквито и да е основания да обжалва наложената от международния арбитраж главница на дълга към руската страна.

"Сметката дойде сега при нас и всички ние трябва да я платим", каза още Петкова.

„Други правителства са сключвали договори без да имат пари. За да управляваме процеса трябва тези реактори да станат фактически наши. Ако проектът наистина е толкова хубав и жив, както твърдят отляво, трябва да намерим инвеститори”, коментира Бойко Борисов.

След това той говори и за американските ТЕЦ-ове в комплекса "Марица изток".

„Платихме 1,2 милиарда за американските централи. Абсолютно корупционна сделка... Милиард и триста ще заминат към руските компании. Най-бедните сме събрали два милиарда и половина да заминат към Москва и Вашингтон”, каза още премиерът.

Според Борисов ако не беше паднало правителството на Пламен Орешарски и енергиен министър беше останал Стойнев, ако щяхме да плащаме и реактор на „Уестингхаус”.

Министър-председателят накратко коментира и думите на руския депутат Пьотр Толстой, който заяви пред БНТ, че Русия ще купи България, както вече е направила с половината ни черноморието ни.

"1300 години сме удържали никой да не ни купи", каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

27

Red or Dead

20.09 2016 в 19:47

Г-н Йончев, да няма изменение в правилника за коментиране....ама вижте ако обичате имбецила който НАЙ-НАГЛО И БЕЗЦЕРЕМОННО нарушава поне няколко точки в ПРАВИЛНИКА......говоря за “Ba4uKiko“ и “Ba4uKikoForever“......или придобил популярност като ...Е'БАЧИ КИЧКА....

След като му позволихте в продължение на дни брутално да си натрупа поне 6000 точки от безобразно спамене из всевъзможни теми......непонятно защо не го наказахте с -100 точки на всеки спамен коментар....

В момента от няколко дни тъче на 2 стана, от единия си акаунт обижда безобразно съфоромец, естествено безнаказано.....снова....а от другия манипулира рейтинга на другите......ЖАЛКА И ПОШЛА история.......

Не искам да си мисля, че това се случва с вашето мълчаливо съгласие.....

11751

26

Big Smile

20.09 2016 в 19:14

Този съвсем ни взема за телета... Преди да почне да плаща (това дело се точи от години и бе ясно, че ще се загуби) защо чак сега се разшаваха - след като е вече 7 години са на власт? Отиде ли някой да ги погледне тези реактори - къде са, в какво състояние са след като са платени ще ти докарат ли тук поне да видим какво ще плащат внуците ни?
Защото в 2016 да строиш атомна централа е като да си конструираш парен локомотив, понеже някой Ползунов ти е пробутал 2 котела.
Колкото до "американските" централи - толкова десетилетия вече никой не си мръдна пръста да види кои са истинските собственици, какви са тези фирми, какъв е договора с тях и кой трябва да влезе на топло да се порадват циганите на задните му части...
Същото важи и за Белене - било колективно решение. Няма проблем - да полежат всичките. За тази сума трябва да лежат и внуците им....
Viva Castro!

12028

25

Vasil Kehayov

20.09 2016 в 18:36

Борисов: Най-бедните сме, а даваме милиарди на Москва и Вашингтон
даваме щото не сме и от най умните

10538

23

Black Hex

20.09 2016 в 17:54

TRUE, TRUE...