Борисов: „Мариците“ искат поне милиард евро и 5-6 години работа

OFFNews 28 декември 2019 в 17:57 8927 4

Снимка БГНЕС

Енергийно-промишленият комплекс „Марица изток” е тема за поне 5-6 години работа по него, заяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

В контекста на “зелената сделка”, постигната в Брюксел за достигане на нулеви емисии до 2030 г. и ограничаване на въглищата в индустрията, Борисов каза, че за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници – газ, ще са необходими поне милиард евро.

Борисов смята, че по темата е необходим консенсус и не може да се вземе еднолично решение. “Това е нещо, което касае енергосистемата – 60% от тока се прави от ТЕЦ-овете, 15- 20 000 души работят, сиреч, това не е някакво лесно решение и еднолично да се вземе”, уточни той.

Премиерът добави, че ще се търси трансформация, но трябва да се гарантира и сигурността на хилядите работници. „Въпросът е хората да бъдат спокойни, че всеки ще има пенсия, ще има работна заплата и няма да бъде оставен на улицата”, успокои той.

По повод водната криза в Перник, Борисов подчерта, че виновниците трябва да получат наказание. Предстои полагането на 80 км нови тръби, посочи премиерът и отбеляза, че водопровод в миньорския град не е подменян от 1952-1953 година. Има кметове, които са отказали да участват в европейските проекти за подмяна на водните цикли, констатира още той.

Главната цел на посещението му в Стара Загора всъщност днес бе да се срещне с кмета Живко Тодоров, за да види къде ще се изгражда новата многофункционална зала с 5 200 места, за която правителството отпусна първия транш от 4,5 млн. лева. Тя ще се строи в новия парк на града и трябва да бъде открита до 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

29.12 2019 в 13:12

Тъй де, Бочко..
Ама има и един друг проблем, бе Баце... Сега платата за въглеродните емисии е около 25 евро за тон.. И сега плащаме към 800 милиона..
Ама ЕС, ЕК и пр. вредни Е-та искат към 2030 платата да стигне 60 евро на тон.. И платата ни на година дотогаз ша скочи до къде 2 МИЛИАРДА!!
И знайш ли - тогаз самите Марици ша си хлопнат кепенците.. Щото тез 60% енергия ша им сбират пари само за плащане на въглеродните емисии..
Та по-добре им обещавай милиард, та да могат да преминават на газ..
Па все още имаш време да си питаш фюрер Танте - бе вий що решихте до 2030-та да си прехвърлите кюмюрените централи на газ, че и втори поток искате..
И да та светнем още малце - на газ емисиите от СО2 падат от ТРИ до ПЕТ пъти.. А и филтрите са по-еФтини и технологично по-изгодни от тез за кюмюро..

18551

3

Нострадамус

29.12 2019 в 08:46

Слави Трифонов :Вчера е имало извънредно заседание на Министерски съвет. Викам си: “Сигурно премиерът и министрите са се събрали извънредно заради бедственото положение в Перник”. Уви, не са се събрали по този повод. Събрали са се, за да си отпуснат 55 млн. лв. за нов правителствен самолет. Представяте ли си колко са 55 милиона лева, предвидени за комфорта на властта, уважаеми данъкоплатци? Това са десетки благотворителни кампании “Българската Коледа”. Мога да го кажа и по друг начин - 55 милиона лева вероятно са стотици влакови композиции с пластмасови капачки за кувьози.

4022

2

Мариците искат.
Събери най-добрите юристи,икономисти,енергетици и всички
други специалисти.Преразглеждане на концесията клауза
по клауза.Кой е сключил неизгодния контракт?Главният
Прокурор,да влезе във функциите си!!

3910

1

Georgi Gracata

28.12 2019 в 18:13

Ама другагю Живков,пардом г-н Борисов ние нямаме деца,кой ще ползва тая зала?Спокойно ще ви направим и деца!

 
X

Да помогнем на украинските деца!