Борисов към феновете на 'Левски': Какво искате да направим? Този доклад да го скрием? (видео, снимки)

Премиерът предложи на феновете сами да управляват клуба, както правели "Барселона" и "Реал Мадрид"

Ирина Евгениева Последна промяна на 24 януари 2020 в 10:36 7623 1

Следим на живо срещата на Бойко Борисов с фенове на ПФK "Левски".

Тя започна при закрити врати в Министерският съвет, а след нея представителите на фенклубовете дават изявление пред медиите. Излъчваме го наживо на фейсбик страницата на OFFNews.

Срещата бе насрочена заради "войната за хазарта" и намеренията на управляващите да одържавят двете големи частни лотарии. Това удря пряко бизнеса на Васил Божков, който пое финансирането на "Левски". Божков предупреди, че ударът срещу Лотарията ще го постави в невъзможност да помага на "Левски" и помоли феновете да се срещнат с премиера, защото на него не му вдигал телефона.

От страна на "Националния клуб на привържениците на Левски" на срещата дойдоха Степан Хиндлиян и членът на УС Димитър Костадинов. Тръст "Синя България" е представен от председателя Даниел Стрезов. "Ултрас Левски" е представлява от председателя Адриан Петров, а сдружение "Сини сърца" - от председателя Илия Христов.

Снимка: Пресцентър на МС

В разговора участвахa също министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Пресцентърът на МС разпространи до медиите видео от срещата в кабинета на Борисов:

"Първо, много е важно да се знае, че ние не сме тук, за да защитаваме корпоративни, частни интереси, лицензи... и не ни интересува Закона за хазарта, започва разговора Степан Хиндлиян. - Това, което нас ни интересува, е единствено и само какво се случва с "Левски", какви са вашите виждания и какво се случва оттук нататък. Защото има напрежение сред хората, те задават въпроси и ние като техни представители трябва да им дадем някакъв отговор."

Степан Хиндлиян, Национален клуб на привържениците на "Левски"

След срещата представителите на фен организациите говориха пред медиите. Някои от тях обявиха, че моделът с "Бащицата" във футбола е порочен и това се е доказало и с този казус. Други обаче обявиха, че за пръв път "Левски" има адекватно финансиране и ако собствеността на отбора мине към феновете чрез акции, както предлага Борисов, то те нямат готовност да управляват клуба.

"Воден съм от следната теза: в последните години е ясно, че без намесата на държавата не се получават нещата. Какво имам предвид? Странен е начинът, по който се прехвърля собствеността от едни хора на други хора. И това ни кара да мислим, че този модел не може да продължава по този начин", добавя Хиндлиян.

"Тука е трудно да се определи кой е по-голям фен на "Левски" от мене и от вас", отговаря Борисов.

"Сигурно съм бил на повече мачове, отколкото вие всички заедно, продължава той. - Това са две различни срещи, две различни теми. Понеже вие го обвързахте в една, затова е толкова голям интересът към тази среща."

"ФК „Левски" е нещо, което го има, ще го има и пак ще го има. Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба. Така, както е с Барселона, с Реал Мадрид, заявява още Борисов. - Толкова по модела. Дет' се вика, ние като изпълнителна власт дори не можем да ви отговорим публично на тоя въпрос."

Борисов показва на феновете доклада на държавната финансова инспекция, с който мотивира промените в Закона за хазарта. После им показва 8-ма страница и пита кой е най-грамотен от присъстващите, за да я прочете. Казва им, че заради констатациите в доклада е сезирана прокуратурата и пита къде е "Левски" в цялата картинка.

"И вие влизате, искате среща, плашите ме с думи. Какво искате да направя? Този доклад ние да го скрием, пита ги премиерът. - Не можем да го скрием. Утре ще дойде прокурор ще ме пита защо сме го скрили. Писали са го хора, които си носят отговорност със своя подпис и печат. И аз съм длъжен да вярвам на тази институция (АДФИ - Агенцията за държавна финансова инспекция - б.р.)".

Видеозаписът от срещата, който пресцентърт изпрати до медиите, е малко над 5 минути. Цялата среща продължи доста по-дълго.

Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и спортният министър Красен Кралев според мен се съгласиха със становището, че моделът, по който се управлява футболът, е погрешен в не малка степен и води до там, докъдето се намира "Левски" рано или късно, заяви Степан Хиндлиян след срещата.

Беше изтекла информация, че премиерът ни е предложил да си вземем акциите, каквото и да означава това, добави Хиндлиян. 

Държавата призна, че моделът "Бащица" е проблемен. Това се разбра от днешната среща. Ясно се вижда, че авторитарното управление е неприложимо в клуб като "Левски". Крайно време е този, който се нагърби с управлението на клуба, да бъде отворен към публиката и да им позволи да участват в този процес, заяви Димитър Костадинов, който е член на УС на Националния клуб на привържениците. 

Председателят на "Ултрас Левски" - Адриан Петров изрази личното си мнение, че "Левски" е политически заложник през последните години и допълни, че категорично се обявява против този модел. 

„За първи път "Левски" има собственик, който заявява, че парите са негови. Беше потвърдено и от финансовия министър. Голяма част от финансирането на Левски става под формата на дарения“, добави Петров. 

Председателят на Тръст "Синя България" Даниел Стрезов заяви, че привържениците на Левски нямат готовност да поемат управлението на клуба на момента.

Стрезов допълни, че ако утре акциите бъдат депозирани, те нямат готовност да поемат чисто административното управлението на клуба, още по-малко финансовото. Според него те са хората, които посрещат и изпращат поредната бащица.

Илия Христов, председателят на сдружението "Сини Сърца", допълни, че вярва в досегашното ръководство и смята, че то води клуба в правилна посока. 

„В последната среща се вижда, че Левски е финансиран по правилния начин. Това се потвърди и от финансовия министър Горанов. Има пълна прозрачност“, допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17096

1

Новак

25.01 2020 в 09:08

Много интересно - феновете обявяват модела “Бащицата” за порочен във футбола, но подкрепят този модел за управлението на държавата? Иначе за какво им беше такава среща и какво очакваха да им каже и направи Тиквун?
Нали Боко “осигури” Божков за спонсор, преди това увещаваше Газпром да спонсорира Левски. След като министър-председателят се занимава с такива неща, това не е държава, а някакво блато.