Борисов иззе функциите на МВР - ще решава проблема със закриването на пожарни

OFFNews 13 ноември 2017 в 10:56 6146 1

Борисов иззе функциите на МВР - ще решава проблема със закриването на пожарни

Лично премиерът Бойко Борисов се зае да решава проблема със закриване на пожарни служби в страната. На работна среща в Министерския съвет той ще се срещне с кметовете на общините Чепеларе и Самоков. На срещата ще присъства и министърът на финансите Владислав Горанов и "представители на МВР", става ясно от прессъобщение на правителствената пресслужба.

В него се посочва, че на срещата ще се търси "възможност за разрешаване на проблема със закриването на пожарните служби в двата зимни курорта".

МВР предвижда да закрие 12 пожарни служби в страната. Сред тях са и тези край Пампорово и Боровец. В началото на ноември вътрешният министър Валентин Радев, че това става след направени разчети от професионалното ръководство на МВР, което е направено "по правилния начин". Той обясни, че структурите ще бъдат пренасочени, а пожарникарите няма да загубят местата си. 

Идеята на МВР до закриване на служби доведе до протести на пожарникари заради неадекватните политики. В края на септември шефът на пожарната Николай Николов обяви, че в закритите пожарни ще се обслужват от доброволци, за да се спази изискването в закона екипите да се състоят поне от трима души.

Заради идеята за закриване на пожарни хотелиери, собственици на земи и жители на чепеларски и смолянски села излизат на протест с намерение да блокират пътя през Пампорово. Блокадата ще продължи през цялата седмица до намиране на решение, заяви кметът на Чепеларе Славка Чакърова, цитирана от БНР.

Намерението на всички, които ще се включат в протеста, е пътят да бъде затварян периодично, като трафикът ще бъде пропускан временно. Пожарната районна служба в Чепеларе обхваща територията на над 100 000 декара гора и частни кооперации, обслужва няколко села.

Не на последно място и хотелската част, която обхваща над 15 000 леглова база. Това са хотели, разположени на територията на община Чепеларе и територията на община Смолян, обсерваторията Рожен е на тази територия, кулата "Снежанка". Мисля, че това е едно решение, което изобщо не е целесъобразно, казва Чакърова.

Миналата седмица вътрешният министър обяви, че пожарният участък в монтанската община Брусарци няма да бъде закриван. Това стана след негова среща с протестиращи жители. 

Жителите на Брусарци са притеснени че при пожар или наводнение огнеборците ще пристигат не навреме и със закъснение. В района има много земеделски площи, както и три язовира. Със закриването на пожарната най-близките служби ще бъдат тези в Монтана и Лом, които са на около 50 километра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови