Синдикати в МВР обвиниха Борисов и вътрешния министър в "груби манипулации"

OFFNews 23 септември 2017 в 11:17 10320 3

Синдикати в МВР обвиниха премиера в груби манипулации

Премиерът Бойко Борисов заедно с ръководството на МВР в лицето на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и неговия заместник Красимир Ципов манипулират грубо общественото мнение в последните дни. Това е станало чрез неверни твърдения, смятат от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). 

От федерацията първо коментират броя на проведените заседания на Съвета за социално партньорство в МВР, на които в последните месеци бяха обсъждани исканията на служителите за увеличение на заплащането. От различните изказвания от страна на правителството станало ясно, че те са 7, докато те всъщност са 4, което можело да се провери и на сайта на МВР. 

СФСМВР се натъкнали и на манипулации по отношение на отпуснатите пари за униформи, които в последните пет години полицаите купували със собствени средства. "Министър-председателят обяви, че сумите за униформено облекло са в размер на 30 млн. лева, а зам.-министър Ципов каза, че те са 17.5 млн. лева. Очевидната разлика в тези цифри доказва и тяхната некоректност", се казва в прессъобщение на федерацията.

Оттам подчертават също, че обявеното от Красимир Ципов увеличение на базата за специфични служебни дейности в МВР „от 40 до 70 лева“ е постигнато при служебното правителство от тогавашния вътрешен министър Пламен Узунов. "Това увеличение беше разпоредено в негова заповед и по никакъв начин не може да се препише като жест на добра воля на сегашния кабинет", се посочва в съобщението, към което е прикрепено сканирано копие на въпросната заповед.

Според СФСМВР:

Обявяването на увеличен размер на трудовите възнаграждения като резултат от преговорния процес с настоящия кабинет е откровена лъжа. Изявлението на зам.-министър Ципов, отнасящо се за полученото увеличение от работещите в системата е механичен сбор на две увеличения на суми за допълнителни възнаграждения в МВР, които са дадени в абсолютни стойности. Истината е, че полицаите, пожарникарите и лицата работещи по трудови правоотношения получават процент от обявените за максимални суми и в най-масовия случай те са до 30 лева.

Според синдикатите всички тези изказвания създават усещането у гражданите за един резултатен диалог и преговорен процес в полза на служителите на МВР.

"За СФСМВР също така е необясним и фактът, че тези внушения се правят от зам.-министър, пряко участвал и отговарял за реализираната в края на 2016 г. реформа, довела до сериозни усложнения в работата на МВР и дисбаланс в заплащането", се посочва още в съобщението, с което се визира т.нар. реформа "Бъчварова", която беше изцяло отменена в последствие.

На истината не отговаря и твърдението на зам.-министър Ципов, че МВР не може да получи допълнителни средства през годината. Ако се проследят хронологично действията на ръководството на ведомството през последните 5 години, ще се види, че такива средства се отпускат регулярно и са в размер между 100 и 200 милиона лева, се посочва още в съобщението.

Синдикалистите коментирата и намеренията за евентуално увеличение на основните възнаграждения в МВР, които са оставени на "благоволението на министъра на финансите, а не са плод на предложения, произлезли от самото министерство, базирани на реалните потребности на служителите".

"Всички споменати по-горе лица, упоменават евентуално увеличение на заплатите на служителите в МВР, което ще залегне в бюджета на РБ за 2018 г., но не се посочва какво е предложението на МВР и се разчита единствено на добрата воля на Министерство на финансите и на средствата от бюджетния излишък. С тези си действия, политическото ръководство на МВР, показва по недвусмислен начин, че не само не полага усилия, за да повиши възнагражденията на собствените си служители, но и подвежда гражданите на Република България", се посочва още в съобщението.

В заключение от федерацията заключават, че опитите за такова представяне на нещата са некоректни и подобни изказвания могат лесно да бъдат проверени документално. 

От федерацията също така заявяват, че след проведения в СДВР конкурс за служители, спечелилите го са 80 души. 25% от тях обаче са се отказали да подпишат договор и не са встъпили в длъжност. Коментарът е по повод твърденията за това, че в редиците на СДВР ще се влеят нови 80 служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9052

3

Fockz

23.09 2017 в 17:48

БОЛЯ,колко ти плащат? Или тролваш?
Питам за един приятел.

12247

1

al-ien4

23.09 2017 в 14:25

И какво? Сега какво?
НИЩО!
Просто кеш в Google...
 
X

Да помогнем на украинските деца!