Борисов: Христо, радваш ли се на демократичните избори? Не те ли е срам да клечиш пред ДПС (видео)

Бившият премиер обещава да помага в съда на ''жертвите на режима на Радев и Рашков'' пред партийни функционери, които разказват за полицейски предизборен натиск, събрани в дома на Десислава Танева

OFFNews 25 юли 2021 в 21:04 43046 6

27-минутно видео, изпълнено с твърдения за полицейски предизборен натиск и опорочаване на изборите, публикува бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в официалния си профил във Фейсбук. То е записано в дома на бившата земеделска министърка Десислава Танева, в кухнята ѝ. Двамата са седнали край маса, а пред това време влизат и излизат функционери и общинари от ГЕРБ, които разказват какво им е причинила полицията преди парламентарния вот от 11 юли. На него коалицията „ГЕРБ-СДС“ зае второто място след „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

Борисов уверява, че ще наеме адвокати и ще започне съдебни дела, за да защити „жертвите на режима на Радев и Рашков“.
Видеото е публикувано със следното встъпление от Борисов:

„Започваме съдебни дела, да помагаме на хората, станали жертва на режима на Румен Радев и Бойко Рашков. Ще се борим за демокрацията. За всички става ясно как са спечелени „най-честните избори“, с най-ниската избирателна активност за всички времена. Всичките машинации и терор по изборите бяха направени, за да може сега в парламента да текат седянки. Такова безобразие, толкова ниско продаваемо шоу никога не е било. Кадрите на БСП и ДПС отдавна са назначени и сега се борят да ги узаконят под някаква форма. ДПС уж няма да са във властта, но ще си работят заедно. Не знам Христо Иванов как се чувства в една кошница с всичките тези хора, които уж са нещо ново, а са все стари политици. Хората сега може и да ги лъжат, но накрая ще страдат, защото икономиката на държавата тръгва стремглаво надолу.“

Във видеото Борисов казва:

"За Христо Иванов и неговата демократична компания да кажа как са спечелили "Има такъв народ" изборите и какво са правили българските граждани под вещото ръководство на Рашков (...) А в момента се намираме в дома на Деси Танева. Ето в тази кухня са вилнели ДАНС, и то в деня за размисъл - при майките, при децата, при родителите".

След встъплението влизат различни хора, които докладват за натиск от силови структури в държавата. Те са партийни функционери или общински управници от ГЕРБ, от Южна България. 

Един от тях разказва, че полицията го накарала да отиде в Сливен и да подпише протокол, че "няма да се занимавам с....", а Борисов го прекъсва и завършва изречението "....с общинска дейност". Човекът казва "Да" и започва да се смее.

Друг добавя: "Казвали са им на хората: "Сега, като вземем властта, всички кметове ги махаме, да знаете". А хората са неуки. Голяма част от тях вярват на тези неща".

Борисов за пореден ден се връща към спомените за дядо си, когото са извели и са "утрепали в царевицата с тояга" по време на комунистическия режим. След това внезапно прави заключението, че "това изгради "Демократична България" с Христо Иванов, ДПС, Слави Трифонов и всички останали".

Партиен функционер разказва как полицаи са го накарали да подпише протокол за изборите, защото "няма да стане, кажи на твоя началник, че няма начин". Какъв е протоколът и кое няма да стане мъжът не разяснява, но добавя: "Еми те три пъти ме предупреждават, аз какво да правя", а после казва, че полицията е "изплашила народа, полицейските коли - постоянно в махалата".

В този момент Борисов го прекъсва и казва към камерата:

"Христо, радваш ли се на демократичните избори, където проведе, Христоо? Това ли ти е реформата? Не те ли е срам да клечиш пред ДПС и пред всичките теа хора. Така. И това са български граждани, да ги унижавате по тоя начин и да се радвате, че някакъв модел проведе. Тоя модел, където налагате, ще видите докъде ще ви доведе след това."

Защо бившият премиер е решил, че Христо (вероятно Иванов, ДБ) е провел изборите така и не става ясно. Също не се разбира защо лидерът на ГЕРБ е заподозрял Христо Иванов, че "клечи пред ДПС". 

По нататък във видеото става ясна ролята на Танева. Тя била сред потърпевшите от полицейското сплашване. Бившата земеделска министърка разказа, че в деня за размисъл получила обаждане от човек, който се представил за служител ДАНС и настоял спешно да се видят. Танева предложила това да стане в офиса на ГЕРБ, но той отказал и предложил да отиде на адрес. Танева му дала домашния адрес, по това време правила палачинки на децата и не можела да излезе. Дошли "две момчета, бяха много любезни" и оставили протокол, който след подпис си взели.

"Вместо да ловят шпиони руски" - вмята Борисов:

"Това не е ли опорочаване на изборите? Ще ги дадем на съд за тая работа! В деня за размисъл контраразузнаването идва да тормози народа. Държавна сигурност, бившата, възстановяват я сега", допълва той.

Танева продължава разказа си, от който става ясно, че протоколът е във връзка с подаден сигнал. В него пишело, че "няма да нарушавам член от Изборния кодекс".

"Аз никога не съм нарушавала. Подписах. Реших, че това няма никакво значение на практика. Даже се засмях. Това просто не може да е реално. Не може да се прави по този начин. Всичко беше насочено само към наши кметове" - казва тя.

"Какво да ви кажа? Партията наема адвокати, почваме съдебни дела, помагаме на хората и се бориме за демокрацията - продължава Борисов след Танева. - Мисля, че за всички стана ясно как са спечелени най-честните избори, с най-ниската избирателна активност за всички времена - под терор, машинации, Костинбродски афери, за да може в парламента да тече в момента, бих я нарекъл "седянка". От всичките преговори досега - аз съм водил много преговори за коалиционни партньори, но такова безобразие, толкова смешно... дет' се вика такова шоу, нископродаваемо, то не се и продава".

В един момент Борисов започва да дава съвети на финансовия министър и предвещава икономически крах за страната. Обвинява Слави Трифонов, че не поема отговорност и не се явява на преговорите за съставянето на правителство, а оставя "Тошко и компания да си бърборят“.

Към края на записа бившият премиер уверява, че другите щели да източат държавата, а моделът "Борисов" значел светло настояще и бъдеще:

"Моделът "Борисов" означаваше модерна инфраструктура, строителство навсякъде, високи доходи, най-ниска безработица, отличници в Европейския съюз по най-нисък дефицит и най-нисък дълг. Както виждате, за два месеца нито икономическият, нито финансовият, нито който и да е министър е направил каквото и да било, освен чегъртане. Всички наши политики са заложени".

Според него политическите му опоненти "наглеят", защото искали да изглежда, че са спечелили изборите, "само че не са".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

7

kokoten

26.07 2021 в 10:23

Мутрагата губи присъствие на духа...май усеща,че вятъра ще задуха към Централния Софийски,а там я камилата,я магарето с големата паламарка...а дано да ни е на ГъЗмет и на него и на нас...

2602

6

Г-н Колев

26.07 2021 в 04:26

Единствено Пенев може да се мери по красноречие и владеене на езика с банкенският риторик.