Борисов: F-16 не са само покупка, а необратима модернизация на въоръжените ни сили

България иска още осем самолета F-16

OFFNews 29 септември 2020 в 13:01 3660 3

Снимка Министерски съвет

"Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО".

Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на американската компания "Локхийд Мартин", от която България закупи бойни самолети, съобщиха от "Дондуков" 1. 

На срещата е присъствал и американският посланик Херо Мустафа. Акцент на срещата е дългосрочното сътрудничество, което се реализира заради Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Партньорството предвижда и създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

Борисов каза още, че подписаното Рамково споразумение с "Локхийд Мартин" е много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70. Според него това ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера. 

"Благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната", категоричен е Борисов.

Премиерът отбеляза, че правителството ни е осигурило 300 млн. лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70.

През август Министерски съвет отпусна първите 100 млн. лева по бюджета на Министерството на отбраната. 

Планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във
Военновъздушните сили.

Епидемичната обстановка през последните месеци е повлияла върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и "Локхийд Мартин". В момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение, изтъкна премиерът. 

"Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд", добави Борисов.

Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

"Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с "Локхийд Мартин" в дългосрочен план", каза още министър-председателят.

Министерството на отбраната е изготвило и изпратило писма, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

3

Име на профила

29.09 2020 в 17:33

Ако толков ае зор за тия пари да бяхме взели Гриппен или Юрофайтър... От едната чужда сфера на влияние та в другата. Дето вика колегата, изкупуваме им скрапа...

15614

1

OTBPAT

29.09 2020 в 13:57

"България иска още осем самолета F-16"

Още 8 ще ги направи 24 :)

Винаги сме искали 16, просто беше по-лесно за преглъщане на 2*8...