Борисов е съгласен за допълнителни мерки, здравният министър прекрати кампанията си

OFFNews 09 март 2021 в 12:17 7690 1

Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, британският вариант на вируса разболява все по-млади хора, затова, ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки, съобщи правителствената пресслужба.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, заемайки се изцяло със справянето с разпространението на вируса у нас, а временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19.

Това е било решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което са участвали министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представителите на Националния оперативен щаб.

„Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на работното съвещание.

Премиерът изтъкнал, че рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск.

„Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни препоръчват“, добавил министър-председателят.

И друг цитат на Борисов, предоставен от правителствения пресцентър:

„Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения.“

Борисов добавил, че активно трябва да продължи ваксинацията. В момента на територията на страната имало доставени над 100 000 дози ваксини, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден.

Той посочил и че половин милион дози се очакват до края на март и началото на април, а само с пускането на електронната система има 60 000 записани.

„Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България. Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите“, подчертал Борисов.

Премиерът добавил и че силно се разчита на чувството за самосъхранение и личната отговорност на хората, защото с общи усилия може да се постигнат резултати в борбата с COVID-19.

В рамките на работното съвещание при премиера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е докладвал, че се наблюдава тенденция за нарастване на случаите – на заболелите, на починалите и на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. След вчерашната среща на министъра с директориите на РЗИ-тата в страната е отчетена тревожната ситуация в 9 области, където заболеваемостта е висока и се отчита висок процент на пробите с британския вариант на вируса.

„В тази връзка с колегите от тези области коментирахме решението за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да доведат до резултат и контрол на заболяването в тези области“, посочил Ангелов.

По думите му най-големият проблем към настоящия момент е бързото запълване на болничните легла.

„От друга гледна точка страната е изцяло подготвена както с наличието на предпазни средства, консумативи, медикаменти. Ваксинирането върви с изключително добър темп“, отбелязал здравният министър и добавил, че от четвъртък стартира работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система.

„Продължаваме да се надбягваме с вируса“, казал още Ангелов.

Според него ако тенденцията остане трайна, ще бъдат предложени ограничителни мерки за овладяване на ситуацията в страната.

„Предстои ни последно изпитание, важно е да имаме разбирането и все още силите да се противопоставим. Без значение кое е разрешено и кое е забранено, хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност“, категоричен беше главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му основната причина за настоящата ситуация е превалирането на британския вариант на вируса. Кунчев обяснил, че мерките следва да бъдат максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, която ще постави на колене здравната система.

„Положителното е, че където сме направили имунизация, резултатите са положителни“, добавил Ангел Кунчев.

На заседанието председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски е изразил опасения относно изчерпването на болничните легла. Обезпокоително според него освен показването на заболеваемостта е ръстът на смъртността.

„Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, добавил председателя на НОЩ.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев е информирал, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

„Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки“, подчертал проф. Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призовал директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

След срещата при Борисов здравният министър Костадин Ангелов уточни във фейсбук, че прекратяването на отпуската му във връзка с предизборната кампания е било негова идея, която Борисов е подкрепил.

Ето какво написа той:

"Прекратявам предизборната си кампания!
Не се наложи да обмислям това решение дълго, защото то е правилното!
Разговарях с министър-председателя. Получих пълна подкрепа. Сигурен съм, че ще получа такава и от тези, които ми симпатизират, както и от критиците ми.
Единственият ми приоритет остават здравето и животът на българските граждани. Днес повече от всякога моето място е в министерството – там, откъдето мога да дам най-много за постигането на общата ни мисия – да оставим COVID-19 в миналото и да продължим напред по-силни, по-мъдри, но най-вече здрави!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков