Борисов е нарушил закона за бюджета, БСП иска одит от Сметната палата

OFFNews 01 февруари 2018 в 11:10 5932 0

БСП иска Сметната палата да провери допълнителните разходи и трансфери по бюджетите, разпоредени от Министерски съвет. Това обявиха днес депутати от социалистите на брифинг в парламента.

"Имаме сериозно основание да смятаме, че правителството на Бойко Борисов е нарушило Закона за бюджета с разпределението на средствата в края на миналата година и в началото на 2018 г., заяви червеният депутат Румен Гечев.

Той съобщи намерението на групата да иска решение на парламента за възлагане на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, одобрени с постановление на Министерския съвет за периода 10 май 2017 г. – 31 януари 2018 г.

„Народното събрание е институцията във всяка демократична държава, което утвърждава бюджета, прави го в закон, а този закон трябва да бъде изпълняван стриктно. Никакви премиери и отделни министри не могат да преформатират бюджета и да преразпределят средства, в нарушение с принципите и духа на Закона за бюджета”, заяви Гечев.

„Управляващите трябва да престанат да правят комбинации в бюджета, така че да задържат разходите до края на годината. В края на 2017 г., ноември и декември, те разпределиха стотици милиони левове. Какъв е трикът на управляващите? Цяла година ни проглушават за излишъци в бюджета заради това, че те не харчат 2,5 млрд. лева няколко години вече капиталови разходи. Задържат огромни средства, стотици милиони, с които лишават българските фирми, малки и средни. Тези пари не влизат в икономиката и на тъмно, накрая на годината, изведнъж си ги разпределят, след като цяла година за отчитали псевдобюджетни излишъци”, допълни той.

Според Гечев правителството прави същото и от началото на тази календарна година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!