Борисов: БСП и ДПС, като ти кажат добър ден, да си запалиш лампата, че е късна нощ

Нели Чолашка 11 юли 2014 в 09:49 4796 5

Бойко Борисов

"Като ти кажат добър ден, да си запалиш лампата, че е късна нощ, това са тези хора", така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира поведението на БСП и ДПС от последните дни относно актуализацията на бюджета на здравната каса.

"Няма да ги коментирам, всеки ден лъжат и казват обратното, завчера Мая Манолова (БСП) каза, че ще го актуализират, Лютви Местан (ДПС) каза, че ще го актуализират, срещаха се със синдикати и работодатели и ние казахме, че ще гласуваме и то не само на НЗОК и на целия бюджет. И всички работодатели и синдикати разбраха как се работи с тези хора", гласи краткото изказване от днес на Борисов на излизане от пленарната зала.

Във вторник Мая Манолова се срещна в парламента с представители на Надзора на здравната каса и на Българския лекарски съюз и обяви, че БСП подкрепя актуализация на бюджета на касата с поне 250 млн. лв. при дупка от близо 330 млн. лв.

Тя обеща до края на следващата седмица ревизията на бюджета да бъде приета от Народното събрание. Отново във вторник на среща с работодателските организации премиерът Пламен Орешарски обявил, че вече е готов с няколко варианта на актуализация на бюджета.

В сряда на заседанието на Министерския съвет обаче не беше внесено предложение за промени в бюджета на НЗОК. Заговори се и за отказ от актуализация.

В интервю за БНТ в сряда вечерта Орешарски обяви, че не вижда основания за актуализация на държавния бюджет, а без нея няма как да се увеличи бюджетът на НЗОК.

Емил Райнов от БСП попита вчера "Кой е казал, че в момента има дефицит".

Още миналата седмица членове на Надзорния съвет на касата предупредиха, че парите ще стигнат до септември и после касата няма да може да се разплаща с болниците. Вчера те трябваше да представят финансова обосновка на кабинета за нуждата от допълнителни средства, но те напомниха, че отдавна са изпратили такъв документ.

Лекарите излизат днес на предупредителен протест от половин час от 12 ч и дадоха ултиматум на правителството да внесе до вторник в парламента предложение за актуализация на бюджета на касата. В противен случа лекарите заплашват, че ще подадат колективна оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови