Борисов: Болници да се реорганизират и да лекуват само Ковид, а хотелите да са в готовност

OFFNews 04 ноември 2020 в 13:55 17037 5

Части от болниците да се реорганизират и да специализират само в лечението на COVID-19, големите болници да разкрият по още 200 легла, а хотелите да са в готовност за настаняване на хора при нужда. Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентното заседание на правителството. 

"В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително. Ето защо още днес здравният министър ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на COVID-19. Ще има и нова реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла", заяви премиерът. 

Борисов изиска от министрите максимално бързо да предприемат нужните действия. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че е провел среща с директорите на болници. "Още днес ще бъде изработена заповед за реорганизацията, с която ще се гарантира осигуряването на необходимите медицински грижи за българските пациенти с коронавирус в специално обособените за целта части в болниците", обясни Ангелов.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова каза, че е в ход излъчването на хотели, в които при нужда да бъдат настанявани хора при изчерпване на капацитета на лечебните заведения. Тя добави, че до края не деня те ще бъдат конкретно посочени.

"Такава готовност е налице за София и София-област, но ще бъдат предложени такива места и за територията на цялата страна", допълни Николова.

По-рано днес Николова заяви, че голяма верига 5-звездни хотели е заявила готовност да приема пациенти с коронавирус, ако се наложи. Тя допълни, че са се обединили около идеята да се използват хотели с 2 и 3 звезди, "за да им се помогне". Разходите ще бъдат поети от държавата. 

По думите ѝ идеята е тези хотели да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници, при положение, че имаме свободна леглова база. Местата, предложени от бранша, ще бъдат използвани от здравните власти за настаняване на спешни и болни пациенти, както и на семейства под карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

5

order

04.11 2020 в 16:57

Да не се разпиляват гласовете по малките партийки, а да има обединение (извън ЕНП) с една по голяма партия и така да може да се гътне ШАЙКАТА С БАЙ ТУЛУП....в случая добра или лоша това е БСП...иначе Тиквуций ще е вечен!!!!
Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!
ОСТАВКА на бай ТУЛУП и ИНСТРУМЕНТА каскет Каренин!!!!

4164

4

Egocentric Eccentric

04.11 2020 в 16:45

Болните на Сланчака - ок...
А труповете къде ще ги стоварите - направо в морето?

11178

3

Крушата

04.11 2020 в 15:49

Дано по-скоро си обере крушите, че то всеки друг вариант изглежда по-добре от него!

20699

2

Новак

04.11 2020 в 15:30

Колега, това е изпилено пример когато глупави хора трябва да реагират на сложни ситуации. Единственото, което могат да предложат е пионерски плам и комсомолски ентусиазъм. Обикновено гарнирани с голяма глупост.
Този човек няма мислене в бъдеще - толкова си е акъла.Те му казват, че няма лекари той говори, че всеки трябва да има легло. На човекът, починал в болницата в Своге му е намерено легло, но не е имало кой да го лекува.
И министърът се опитва да каже, че няма персонал, но кой ти слуша - ще оборудва хотели. Нищо чудно да са замислили някаква далаверка пак - преди време настаняваха полицаи в хотела на Валерката. Дали пак няма да чопне нещо и той?
Казваха специалисти - не пускайте заразно болни във всички болници, особено е Пирогов. Не - даже в родилното ще има Ковид отделения. Вече затвориха едно отделение в Пирогов, като пламнат и другите кой ще ги спасява?Кой ще изражда бебетата, кой ще поеме инфаркти и инсулти? Това говедо наистина ще съсипе всичко преди да си обере крушите

11178

1

Крушата

04.11 2020 в 15:06

А как ще се лекуват болните от други болести, които и сега не смеят да потърсят болнична помощ и много от тях даже умират!?
И защо по-леко балоните трябва да ходят по хотели след като медицински персонал не може да се осигури в болници, че там ли!?
И колко милиона ще струва на всички нас изолацията на по-леко боледуващите в 5 звездни хотели!?
 
X

Подкастът на OFFNews