Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борис Цветков от БСП връща райсъветите

Мая Младенова 22 април 2021 в 13:36 3330 0

Борис Цветков

...А тя ми каза: "О, не, ще бъда утре в 5

във белоснежна рокля пред пети райсъвет."

О-о-о-о, ще бъда утре в 5,

о-о-о-о, пред пети райсъвет.

Много от младите почитатели на "Тангра" са се чудили какво е това "райсъвет" и какво общо има белоснежната рокля с рая.

Предложение на депутата Борис Цветков вдъхва нов живот на социалистическата реалия. Народният представител внесе в парламента предложение за пряк избор на районни съвети в градовете с районно деление - по начина, по който се избират районните кметове и общинските съветници. 

С предложението за промени в Изборния кодекс се предвижда на местни избори партиите да предлагат и кандидатски листи за районни съветници. Това да важи само за градовете с районно деление - София, Пловдив и Варна.

Според проекта, територията на района представлява един едномандатен изборен район, а броят на районните съветници се определя както броя на общинските - на база брой население и разпределение между партиите и коалициите, получили гласове над избирателната квота (минус миналите прага независими кандидати).

"Когато съществуваше такъв пряк избор на районни съветници, избирателната активност на гражданите, ангажираността на гражданите към изборния процес беше значително по-голяма, както значително по-голямо беше доверието на гражданите в общинската администрация и в местното самоуправление", пише вносителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!