Борис Попиванов: Или ще има правителство с участие на ГЕРБ, или нови избори

OFFNews 08 септември 2022 в 13:27 3191 0

Борис Попиванов

Снимка Фейсбук/Личен архив

Борис Попиванов

Ако настоящите тенденции се запазят и предизборната кампания не ги промени, то можем да направим предпазлива прогноза, че или ще има правителство под някаква форма с подкрепата на ГЕРБ – било то коалиционно, експертно, национално съгласие или друго, или няма да има правителство изобщо и отиваме на нови избори.

Това заяви политологът и преподавател в катедра "Политология" в Софийския университет "Св. Климен Охридски" Борис Попиванов. Според него предизборната кампания може да промени ситуацията, но ако няма драматично събитие, което да промени електоралните нагласи, може да се окаже, че съставянето на кабинет би било по-трудно.

Попиванов е на мнение, че депутатите на ГЕРБ, ДПС и Възраждане ще бъдат с повече от 120 и че това чисто аритметично показва, че за останалите партии би било трудно да съставят мнозинство без подкрепа от тези три партии. Той посочи, че се сформира голяма група от партии, които варират в порядъка от 10% или малко по-малко, което допълнително усложнява задачата по формирането на кабинет в следващия парламент.

"Не можем да кажем отсега дали "Български възход" и "Има такъв народ" ще участват в следващото Народно събрание или не. Колкото по-ниска е активността, толкова по-голям е техният шанс", каза Попиванов.

Политическият анализатор обясни, че процентният спад на доверието в президента Румен Радев е нормално последствие от политическото напрежение в България през последната една година:

"В първите месеци на втория си мандат Радев се стремеше да представлява нещо като обединителна фигура, на средищно поле на всички обществени политически сили, които искат да се разделят с досегашния модел на управление, известен под името ГЕРБ-ДПС. В хода на краткия мандат на кабинета "Петков" досега, разминаването между част от тези сили и президента Радев, както и критиките и взаимните обвинения, направиха тази дистанция между президент и подкрепящи го политически сили твърде значима."

Попиванов каза още, че този спад в доверието към Радев не е особено драстичен и не представлява срив, а изравняване на стойностите, което винаги следва едни президентски избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови