Борис Борисов: Проблемите със затлъстяването сред децата са със заплашителни размери

OFFNews 25 октомври 2019 в 12:02 1732 0

Борис Борисов е заместник-председател на Европейска партия Волт в България. Коалиция „Заедно за Промяна" имаме множество приоритети, които нашите кметове и общински съветници в София и по страната са обещали да изпълняват. „В същото време всеки кандидат има и свои лични приоритети, които са в унисон с основните политики на партията", казва деветият в листата. 

- Твърдите, че в София е необходимо допълнително общинско финансиране на образователни услуги за децата?

- София, освен, че е най-големия град е и най-дебелия град в България. Публична тайна е, че проблемите с килограмите сред децата са със заплашителни размери. Основна причина за това е застоялият живот, заедно с лошото хранене разбира се. Компютрите и телефоните са част от ежедневието на нашите деца, но освен до знания, технологиите водят и до здравословни проблеми, емоционални дефицити, трудности в общуването на живо. Знаем, че абсолютната им забрана не е възможна, следователно въпросът е как правилно да убедим и възпитаме децата така, че да не бъдат зависими от техниката до степен на наркомания. И нещо повече, как да им създадем навици да спортуват, да имат разностранни интереси. Както знаете това се случва най-вече в първите 7 години.

Общината има бюджет над 2 милиарда лева, и лесно може да се осигури допълнително общинско финансиране за развитие на много и различни извънкласни форми на физическа и умствена активност, освен до болка познатите Английски език и Компютри. Дори си мисля, че вече няма нужда от курсове по компютри, децата трябва да знаят, че може да се живее и без да питаш Гугъл какво ти се яде и къде си.

- В тази връзка, не мислите ли, че в София има достатъчно условия за масов спорт и занимания на децата? 

- Не, разбира се. Местата за спортуване не са достатъчно, както не стигат детските площадки, велоалеите, парковете. За да отгледаме здраво и способно поколение трябват подходящи условия, които да примамват и предизвикват децата и младежите да се включат и да участват. И затова, моята кауза са е обновяването и изграждането на нови, достъпни и безплатни съоръжения за спорт. Подредени и обезопасени безплатни спортни площадки, с осигурено от общината осветление за вечерните часове. И още, Витоша е на 30 мин с автобус, събота и неделя горе е паркинг, ако тази община мисли за хората си и за природата, през уикенда трябва да има безплатни автобуси и организирани безплатни маршрути за туризъм на Витоша. Иначе ще съсипем и планината и бъдещето на децата си. А през останалите дни, защо да няма осигуряване на безплатни коридори в плувните басейни в София? Разбира се в определени часове от денонощието, когато са най-малко натоварени. Защо да няма безплатни треньори в определени часове на денонощието на кортовете и футболните игрища в София? Разбира се, безплатни, означава за сметка на общината. Имаме огромен бюджет, имаме база, въпрос на работа и ценности е, нищо друго.

- Старомодно предлагате премахване на таксите за сключване на граждански брак и насърчаване на сключването на бракове между хора в съжителство. 

- Изобщо не е старомодно. Вижте, отново е въпрос на възпитание, на ценности, на традиции, все неща, които са ни запазили през вековете като българи, като хора. Това да се живее без брак не е мода, появи се като дефект от бедността през годините на прехода. Не може повече така, това води до разпад на семейството, като място в което минават първите 7, като място където се научаваме на добро, зло, отношение към партньора, към другия пол. През 2018 година в София по-малко от половината семействата, в които са се родили деца, имат сключен граждански брак. Над 50 % от семействата съжителстват без брак. Доказано е, че при такива семейства партньорите се разделят много по-често в първите години след раждането на детето. Знаете колко болка има в думите „дете на разведени родители", нали?

И друго, обърнете внимание, колко битови убийства и инциденти има напоследък, 90 на сто от тях са сред „съжителстващи". Това стимулира безотговорността, чувството, че може да се почне отначало всеки път, когато се появят трудности, единия може да си събере багажа. Затова предлагам проактивна общинска политика в тази насока. В момента в София безплатно е само тихото сключване на граждански брак. Без ритуал, без музика, само с кумовете. За да чуете Менделсон и да се снимате, общината иска 61 лв. Мисля, че Общинския бюджет спокойно може да мине без тази такса "празник". Най-малкият ефект от това ще бъде, че много повече жени ще изпитат щастието да облекат бялата рокля, да тръгнат заедно с човека на когото вярват... Мисля, че София има нужда от щастливи граждани, а това е добро начало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови