Боряна Димитрова: Ако мерките проработят, правителство ще си върне доверието

Ангел Марковски 01 юни 2022 в 12:57 1809 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Боряна Димитрова

Ако анонсираните от правителството антиинфлационни мерките проработят и озаптят инфлацията, правителство ще си върне доверието. Това прогнозира в интервю за БНР социологът Боряна Димитрова, управител на “Алфа Рисърч”.  "Анонсирани са пакети от мерки към различни сектори на икономическия живот, но мерките не са факт, те трябва да бъдат подкрепени. Те трябва да бъдат гласувани с актуализацията на бюджета", припомни тя. 

"Има две големи неизвестни, два фактора за връщане на доверието в кабинета – първият е дали тези мерки ще бъдат антиинфлационни, за да укротят ръста на цените. Знаем, че много експерти застават на тезата, че мерките няма да доведат до намаляване на инфлацията", каза Димитрова и даде пример: "Ако едно семейство получи 25 стотинки, както е обявено, от цената на горивата, когато зарежда автомобила си при цена 3,25 лв. на литър от семейния бюджет ще излязат 3 лв., но при цена 4,25 лв. от семейния бюджет ще излязат 4 лв.

"Ако тези мерки доведат до укротяване на инфлацията, ако тя не продължи да нараства с такива стремителни темпове, за май данните бяха за над 14% на годишна основа тогава можем да очакваме известно успокоение у хората, известна предвидимост и бавно възвръщане на доверието". "От това ще зависи доверието в правителството", уточни Димитрова.

Според Димитрова "има ресурс в тези мерки, но все още техният сумарен ефект и според специалистите, и според общественото мнение остава неясен".

"Коалицията се мята или влиза от епизод в епизод на две продукции – първата е "Мисията невъзможна", лута се между един, втори, трети епизод на "Мисията невъзможна", но същевременно правителството държи под око и следващата продукция – "Умирай трудно" – 1, 2, 3. Нито една от тези мисии невъзможни не доведе до ада, до гибелта на коалицията на този етап", каза Димитрова. Според нея, въпреки че предстоят трудни месец е възможно далечният хоризонт на коалицията да са местните избори догодина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови