Бойко Рашков: Служители на ГДБОП са били превърнати в слуги на прокуратурата

123 души от протестиращите са били подслушвани, а в 70% от случаите спецсъдът е разрешил прилагането на СРС

OFFNews 28 юли 2021 в 11:53 3431 0

123 души от протестиращите граждани са били подслушвани. В 70% от случаите специсъдът е разрешил прилагане на специални разузнавателни средства, което в цифри означава 2798 разрешения. Освен подслушването хората са били проследявани и наблюдавани, а разрешенията за това са получавани безпрепятствено. 

Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на изслушване, поискано ГЕРБ. Рашков бе извикан в парламента да отговори кои са подслушваните политици и граждани по време на протестите миналата година. Министърът обаче категорично отказа да съобщи имена, за да не наруши закона за СРС. 

"Сбъркали сте името. Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте си дясната ръка на таралежа да чете тук по цял ден СРС-та на лекарите от Горнооряховската болница. Такава информация законът не ми дава да изложа. Стотици български граждани са подслушани по искане на Специализираната прокуратура и това е факт. Ще го докажа, когато се формира парламентарна комисия. Ще ви предоставя данните, вкл. секретни", заяви Рашков.

Министърът напомни, че Националното бюро за контрол на СРС ежегодно предоставя обобщен доклад, който внася в парламента. Той бе категоричен, че имената на хората, които трябва да бъдат слушани, са разнасяни на листчета, а по-късно те са били унищожавани. Служителите са работили на изнесени точки за мониторинг, което е в противоречие със закона. Информацията не е завеждана в секретни тетрадки.

"Служителите на ГДБОП са използвани като слугини на прокуратурата. Само в една справка са споменати, че са наблюдавани 19 лица, за да се убеди съдът, че трябва да бъдат подслушвани. Негодното правно основание за прилагане на СРС ги правят незаконни", заяви Бойко Рашков.

Ангажирана към тези процедури е била Служба Вътрешна сигурност към МВР, защото обемът е бил огромен. Тези служители са работили извънредно, за което са получили допълнително пари. МВР е изследвало всички документи, минали през ведомството, но голяма част са били унищожени при встъпването на служебния кабинет, стана ясно още от думите на вътрешния министър. 

Той бе категоричен, че всички материали, събрани от МВР, ще бъдат предоставени на парламентарната комисия, която да разследва случаите, защото бюрото за СРС не го е направило. "Това е единственият начин да се видят процедурите за подслушване на гражданите", посочи Рашков. 

На въпрос на БСП колко наказателни производства са заведени Рашков отговори, че от документите в МВР и постановленията на прокурорите следва извода, че има 2 прокурорски акта. От тях не е ясно колко са досъдебните производства. 

"Не разполагаме с тези документи, но те предварително са били дадени на главния секретар на МВР. Те не са заведени. Изпълнявали са устни разпореждания и разнасяйки листчета. Възможно е да има и други дела. Доста дълъг е периодът на подслушването - 8 - 9 месеца. По отношение на един политически активен човек са надхвърлили законовия срок и се е наложило СРС-та да бъдат прилагани при различни досъдебни производства. Имам съмнение, че кандидат-депутати са били контролирани със СРС", коментира министърът. 

Според него напрежението в ДАТО е било огромно, така е било и в МВР, и служителите са работили денонощно. 

Рашков обясни още, че законовата база за прилагане на СРС не е работеща. Затова трябва да се укрепи Националното бюро за СРС и то да придобие реални правомощия, които да контролират и главния прокурор. Бюрото трябва да получи правомощия, които да му позволяват задълбочени проверки.

"Сезирал съм десетки пъти предишния главен прокурор Сотир Цацаров за незаконосъобразно съхраняване на данните от СРС. Нито едно производство не беше образувано", посочи още Рашков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови