Бойко Рашков: 30-40% от авансите за АМ 'Хемус' са насочвани към ГЕРБ (обновена)

OFFNews 04 януари 2022 в 15:44 4358 1

Снимка Архив

30-40% от авансовите плащания строителството на  АМ 'Хемус' са насочвани към ГЕРБ, заяви вътрешният министър Бойко Рашков след разпита в Софийската градска прокуратура (СГП).

"От средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ "Хемус", не всички пари са отивали за самото строителство. Да кажем, от 50-60-70-80 милиона - толкова, колкото авансово са превеждани на фирмите, представящи се за строителни, са отделяни между 30 и 40% от тях, които са насочвани към една политическа партия (...) - това е политическата партия ГЕРБ."

Рашков каза, че по време на разпита не е казал имена. Той е заявил, че тази задача е на прокуратурата.

Вътрешният министър заяви, че това се е случвало от 2018 г. до началото на 2020 г. 

Той разкритикува работата на прокуратурата, която според него се занимава само със строежа на лот 5, но не и с другите разследвания, направени от МВР. По думите му, "когато започна реализацията на материалите със строежа на лот 5 и бяха арестувани над 10 души, още тогава е имало достатъчно материали, въз основа на които някоя сериозно гледаща прокуратура би внесла предложения за мярка задържане под стража".

"Заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти, ако задълбоча съвсем, тази цялата информация ще отиде до Борисов. Борисов нищо чудно в определен момент да стане мишена на тази прокуратура."

"Когато се получи призовка, всеки гражданин е длъжен да се подчини и да се яви там, където е призован. Аз не се притеснявам да бъда в прокуратурата и да каже това, което знам", с тези думи той коментира днешния си разпит.

Той е призован заради интервюто му по БНР на 23 декември, в което заяви, че знае къде са отишли отклонените от строителството на магистрала "Хемус" 53 милиона лева.

Ден след интервюто, от СГП използваха правото си на отговор и категорично заявиха, че Рашков няма право да се меси в разследвания, водени от прокуратурата, включително това за автомагистрала "Хемус".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика