БНБ носи отговорност за случилото се с КТБ, категоричен е Плевнелиев

След разсекретяването на втората стенограма не можем да очакваме честен политически дебат, коментира президентът

OFFNews 08 юли 2017 в 13:59 17624 25

БНБ носи отговорността за случилото се с Корпоративна търговска банка. Това смята президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, който коментира пред "Дарик" както работата на регулатора, така и разсекретяването на втората стенограма от проведената в президентството среща по повод краха на банката на Цветан Василев.

Според него разсекретяването руши доверието:

"Оттук нататък всеки политик ще ходи в президентската институция с друга подготовка и по друг начин. Вече дори няма и да питат, a ще знаят, че всяка стенограма, във всеки един момент може да бъде разсекретена, което означава, че не бива да очакваме честен дебат в тази институция, което е жалко", заяви Плевнелиев.

Стенограмата за КТБ бе разсекретена от наследника му ген. Румен Радев.

По думите на Плевнелиев през юли 2014 г. държавата е била в "изключително опасно положение", в което е могло да се срине цялата икономика. Затова и е свикал политическите консултации в президентството.

"Хората бяха по улиците, теглиха парите от банковите си сметки в не една банка. Изтеглиха се над 800 милиона за един ден. Това беше изключително опасно положение, в което можеше да сринем цялата си икономика и цялата си държава и да се върнем 20 години назад. Затова беше толкова важно да се внимава какво ще се каже и какво няма да се каже", заяви Плевнелиев. 

Той обясни, че консултациите са били с цел да се успокои народът, който бил в паника. Спроед него ситуацията е сринала авторитета на управителя на Българската народна банка Иван Искров и политиците е трябвало да намерят решение въпреки провала на БНБ. Той бе категоричен: БНБ не е предприела необходимите действия за спасяването на КТБ.

"На тези консултации вие виждате, че нямаше как ние да диктуваме на независимия орган – управител и управителен съвет на БНБ кога точно и какво да направят. Ние единствено може да се придържаме към права и процедури. БНБ след това месеци наред не предприе необходимите действия. Ние очаквахме да отворят банката след 2-3 седмици и търсихме как да се финансира по един справедлив начин, (търсихме - бел. ред.) възстановяване пари на хората според закона - до 100 хиляди евро. Същевременно агонията на тази банка беше продължена и това няма нищо общо нито с решение на политическите лидери, нито с решение на тези консултации. Това е решение, което суверенът, в този случай БНБ, носи", заяви Плевнелиев.

Държавата "трябва да си оправи регулаторите, които да бъдат независими и които да могат да гарантират правила за всички", а не "шефът на регулатора да пее по баровете".

За управителя на БНБ президентът заяви: "Самият Искров бягаше отговорност, но не отвъд БНБ, а прехвърляйки я на други членове на БНБ". Той бе категоричен, че Управителният съвет на БНБ са хората, които носят отговорността за всичко, което се случва в КТБ. „Там има одитори, как така БНБ не проверява да ли са фалшиви данните“, попита бившият държавен глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

27

Jinx

11.07 2017 в 19:30

Мда, БНБ носи отговорност, но имайки предвид каква схема беше спретнал Цецо не се учудвам на резултата.

11920

26

Buriata

10.07 2017 в 19:21

Стига с това, кой каква отговорност носи. Дайте да видим кога ще имаме някой престъпник в затвора. Василев дори и не си прави труда да се крие от закона.

20699

24

Новак

09.07 2017 в 07:59

Не знам какво е руското влияние върху българската политика ( сигурно има) , но като слушам сега какво и как говори Плевню, само си представям как американците са му дърпали конците на този докато се водеше президент. След време ще се срамуваме от цялата герберска сган както сега ни е срам, че този беше президент.

20699

23

Новак

09.07 2017 в 07:35

Значи според този плазмодий, един политик да говори честно трябва да е скрито и тайно . Ако знае, че хората ще разберат какво говори няма да е честен. Тоя сам не разбира какви глупости плещи. И пак се обажда за самолетите, тема по която е абсолютно бос. Самият факт, че сравнява боен самолет с автомобил втора ръка говори достатъчно за компетентността му. Явно в представите на този смотльо, самолетът е нещо като трсктор, на който му се закачва някакъв прикачен инвентар. Но и какво да очаква ме от мухльо, който даже сам си каза във въпросното интервю, че ходи на оперативка при американците. Явно кукловодите му са сменили офертата та този започна да говори за F35, а не за F15 . Но по-вероятно е да не прави разлика между двата. Голф 2 , Голф 3 - все тая.

23293

22

Стефан

09.07 2017 в 00:26

Е, тоя път е нормално да се обади - нали сам е замесен.

21061

20

рамбо

08.07 2017 в 19:50

Много го е страх тоя палячо да не разбере какво са си говорили в президентството. Представете си ако можеха да се разсекретят разговорите му с Борисов..Те не са документирани никъде вероятно, но все пак да си представим. Щеше да лъсне жалкото му слагачество и да се разбере как му дърпат конците. Налагания на вето по поръчка, назначения на "служебни" правителства пак под диктовка, най-вероятно..Само в русофобството си успя да надмине кукловода си.
 
X

Да помогнем на украинските деца!