Блокада на Орлов мост за 1 май, стачка парализира Гърция

OFFNews 01 май 2023 в 07:00 2870 1

Блокада на Орлов мост

Снимка БГНЕС/Мартин Георгиев

Блокада на Орлов мост

Блокада на „Орлов мост“, шествия и концерти ще има в днешния Ден на труда.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ планират да блокират кръстовището при „Орлов мост“ от 10 ч, да проведат шествие и концерт в София. Акцията им е под надслов „За правото на сдружаване и достойни заплати“ и е с искания за по-високи доходи, безопасни и здравословни условия на труд и за справедлив енергиен преход.

След блокадата на входа на Борисовата градина ще се проведе синдикален хепънинг, на който желаещите могат да разговарят с експертите на конфедерацията и да получат материали с исканията ѝ.

За 11 часа е насрочено шествие на Конфедерация на труда "Подкрепа" от площад „Света Неделя“ в София до музея "Земята и хората", където от 12,30 до 22 часа ще се проведе традиционният концерт "Рок за труда", който Конфедерацията организира от 2017-а година насам с прекъсване заради пандемията. Ше участват ВалдиТотев, Милена, Атлас, Спринт, Васко Кръпката и Подуене блус бенд и други изпълнители.

Шествието ще премине по булевард "Витоша" и ще бъде предвождано от детски духов оркестър от 1-ва Английска гимназия заедно с мажоретния състав.

Партии

Леви партии също са планирали изяви.

"Левицата!" и БСП ще имат различни инициативи в София днес. "Левицата" ще проведе акция, озаглавена "Справедливост за труда - твоят труд струва повече", на площад "Славейков" от 11 ч., а градската организация на БСП организира митинг-концерт на лятната естрада в Борисовата градина.

В акцията си "Левицата!" ще поиска мащабна трудова реформа с подобряване условията на труд, повишаване на доходите за работещите и пенсионерите и бюджет за 2023 г. със заложено увеличение на минималната заплата до 50% от средната, като тя достигне до 850 лв. от 1 юли. Те ще поискат и преизчисляване на всички пенсии на база осигурителния доход за 2022 г. и на минималната пенсия, която да не е по-ниска от линията на бедност (504 лв.). "Левицата!" настоява и за увеличение на заплатите на работещите в бюджетната сфера с 10%.

"Левицата!" иска и данъчно облагане, в което хората не плащат процентно по-висока данъчна тежест от транснационалните корпорации и картелираните сектори и настояват за събиране на данък свръхпечалба за банковия, телекомуникационния, оръжейния сектор, за търговците с горива и енергия, както и големите хранителни вериги - се казва в прессъобщение на формацията. Сред другите предложения на лявото обединение са по-висок корпоративен данък от 15% за големите предприятия и премахването на държавните субсидии за ток за фирмите с големи печалби.

БСП - София пък ще отпразнува Деня на труда и на международната работническа солидарност, който е и празник на левия печат с тържествен митинг-концерт под мотото "Мир, труд, солидарност", информират оттам. В него ще се включат представители на синдикатите и кооперативите, както и всички леви издания.

Той ще започне в 11 часа на Лятната естрада (Открита сцена) в Борисовата градина.

В него ще участва и лидера на БСП Корнелия Нинова.

Гърция

В Гърция отбелязват 1 май с обща стачка, предупреждава БНР. Блокиран е транспортът в цялата страна. Не работят и магазините. Туристите остават принудително на островите до утре.

За поредна година гръцките синдикати организират национален протест в Деня на труда. Железничарите не допускат движение на нито един влак. Градският транспорт също не се движи. Товарните кораби и фериботите остават на котва до утре сутрин, съобщават от синдиката на моряците. Туристите са принудени да останат на островите до края на стачката.

Всички магазини са затворени. Работят само ресторанти и кафенета.

Полицията спира движението на коли в центъра на градовете, където по-късно започват демонстрации в защита на правата на работниците.

В обстановка на предизборна кампания се очаква масово участие в демонстрациите.

На 21 май в Гърция ще се проведат парламентарни избори и това е последната стачка преди вота. Призивът на синдикатите е за протести срещу социалната политика на правителството.

Началото на празнуването на 1 май е през 1886 г. , когато е обявена обща стачка във всички американски щати, защото работниците нямат почти никакви права, работят до 16 часа на ден при много лоши условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки