БЛО се обяви за активната регистрация на изборите

OFFNews 04 юли 2017 в 12:04 2262 0

Основните проблеми по време на избори – търговията с гласове, изборният туризъм, организационните пропуски и мъртвите души могат да бъдат решени с една проста мярка – активна регистрация, смятат от Българското либертарианско общество. На пресконференция в БТА по-рано днес те представиха свой доклад по темата, който ще бъде обсъден с експерти и представители на законодателната власт в идните седмици.

Предложението на БЛО може да се приложи както в сегашната пропорционална, така и в евентуална мажоритарна изборна система. Докладът съдържа 10 конкретни мерки за подобряване на изборния кодекс, в които се предлага съставянето на динамични изборни списъци, а възможност да гласуват да получават само хората, които са заявили писмено това свое намерение най-късно 2 седмици преди деня на вота.

„Най-големите ни проблеми са свързани с купения вот и изборния туризъм. Въпросът не е дали ще си изберем мажоритарна или пропорционална система, а легитимна или корумпирана система", заяви авторът на доклада Калоян Правов.

Основни изводи на доклада

- Дебатът за изборната реформа е един от крайъгълните камъни на съвременния политически живот в България.

- През последните години поредица от експериментални реформи без визия са свалили доверието в изборния процес до критично ниско ниво.

- Активната регистрация и изчистването на избирателните списъци са реформи, които отговарят на гореизборените критерии.

- Предлагаме въвеждането на активна регистрация за всички избиратели в комбинация с динамични избирателни списъци, които да се съставят наново преди провеждането на избори. - Подобна реформа би увеличила цената на изборната търговия с 30% и би удвоила цената на изборния туризъм.

- Предложените мерки ще оптимизират използването на обществения ресурс и ще гарантират неприкосновеността на избирателните списъци.

- Ефектът от въвеждането на тези мерки би бил повишаване на избирателната активност поради по-високо доверие в избирателния процес и гарантирането на сигурността на българската демокрация.

- Основните аргументи против въвеждането на активната регистрация не се потвърждават от научната литература в САЩ – страна с дългогодишен опит в приложението на подобен тип системи.

- Резглеждайки последствията от въвеждането на предложените мерки върху останалите елементи от избирателната система, бихме могли да заключим, че предложенията на БЛО са съвместими с повечето актуални предложения за изборна реформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови