Близо 300 събития в календара на европредседателството

OFFNews 20 декември 2017 в 13:05 10841 1

Министерският съвет одобри финалния календар на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Във финалния календар са заложени близо 300 събития. Те ще са основно в София, но са планирани и събития във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе.

България ще бъде домакин на една среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС и страните от Западните Балкани. Ще се проведат 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството е планирано да се проведат още около 85 събития, съобщиха от правителствената пресслужба.

За официалното откриване на председателството на 11-12 януари 2018 г. се организира посещение на чуждестранни журналисти и посещение на председателя на Съвета, председателя на ЕП и Колегиума.

В първия ден на 2018 г. под егидата на ресорния министър Лиляна Павлова и на министъра на културата Боил Банов в НДК ще се проведе новогодишен концерт „Духът на Европа“, посветен на първото ни ротационно председателство.

На 6 януари 2018 г. е предвидено детско дигитално откриване на българското председателство в НДК. То ще събере около 300 деца от цялата страна, които ще опознават Европа с помощта на науката и високите технологии и сами ще създават проекти чрез различни дигитални платформи.

Министерството за българското председателство отчете, че са изпълнени всички мерки за европредседателството. 

Преговорните екипи са формирани, предвидените обучения са приключени, по-голямата част от договорите с избраните изпълнители по проведените обществени поръчки са изпълнени, други са в процес на изпълнение, тъй като редица дейности ще продължат и по време на самото председателство, обясниха от правителствената пресслужба.

До края на годината предстоят последните технически изпитвания и проби в НДК, който ще бъде домакин на основната част от събитията по време на председателството. 

Преди седмица е получено и одобрението от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз за българското предложение за декорация в сградите на Съвета на ЕС в Брюксел – Justus Lipsius и Europa Building. Арт инсталацията и предложената декорация, чийто автор е доц. д-р Венелин Шурелов, преподавател в Националната художествена академия, ще бъдат монтирани най-късно до 3 януари 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови