Близнашки: Твърде съм млад, за да съм бил съветник на Живков

OFFNews 11 август 2014 в 21:09 6270 5

Снимка Булфото

Георги Близнашки

Твърде млад съм млад, за да изпълнявам такава роля, обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки в интервю за БНТ в отговор на въпрос вярна ли е информацията, че е бил съветник на Тодор Живков.

Близнашки става на 58 години октомври тази година, а при смяната на режима е бил на 33 г.

"В интерес на истината Тодор Живков си имаше един кабинет с много авторитетни, утвърдени имена, които му даваха съвети", допълни Близнашки.

За репликата, че "Комунизмът е един прекрасен идеал" той уточни, че тя е била спомената от него, но е извадена от контекста.

"Аз продължих това изречение с това, че всички сме преживяли този режим и той беше един зловещ режим, каквото и да си говорим. Трябва да се прави разлика между идеала, който се оказа една утопия и политическия режим - един тоталитарен режим, който заслужава порицание", уточни служебният министър-председател.

По думите му именно на неговото поколение се е паднала отговорността да преодолее последиците от тоталитаризма.

"Вече 25 години продължаваме да стоим в посткомунистическото блато", смята Близнашки.

Той смята, че неговият служебен кабинет не е политически оцветен.

"Аз идвам от лявата страна на политическия спектър, но моите министри са хора с различни ценности. Това са преди всичко млади хора, които имат добро образование, носят със себе си изключителна експертиза", уточни той.

Компроматите срещу някои от министрите в кабинета според него идват от "някои политически среди, които губят почва под краката си".

Атакуват най-вече хора, които са взели дейно участие в протестите. Такъв е случаят с министъра на правосъдието - Христо Иванов. Аз го познавам добре този човек, той е бил мой студент на времето, изключително подготвен, компетентен човек, който просто има една гражданска ангажираност, смело отстоява своите идеи", 

Близнашки смята, че тези нападки, които са по-скоро "закачки", няма да уронят авторитета му.

Той съветва младите хора в служебния кабинет да свикват с доста огрубените политически нрави в нашата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови