Близнашки почете Валери Петров със стих

Offnews Последна промяна на 27 август 2014 в 13:05 2964 0

Георги Близнашки

Кабинетът почете с минута мълчание паметта на големия български поет Валери Петров.

Служебният премиер Георги Близнашки си спомни работата си с поета във Великото Народно събрание, както и последната редакция на преамбюла на Конституцията, направена от Петров, съобщи "Дарик".

"Последната редакция на встъпителния текст към Конституцията е направен от него. Спомням си как дойде и настоя "Георги, това трябва да звучи разбираемо, човешко, да стигне до сърцата и душите на нашите съграждани", каза Близнашки.

Той сподели още, че вероятно всеки от нас има любим стих, който си припомня от време на време. Близнашки изрецитира и своето любимо стихче, което казал и на заседанието на Министерския съвет:

"Когато бях малък,
имах голяма мечта -
да си купя часовник,
сега голям съм вече,
имам часовник,
но нямам мечта".

"Днес се сбогуваме с Валери Петров. Той ни оставя прекрасните си стихове и своя гениален превод на Шекспир. Поклон пред паметта на този талантлив българин с голямо сърце!", написа в социалната мрежа фейсбук Кристалина Георгиева.

Премиерът изпрати и съболезнователно писмо до семейството и близките на акад. Валери Петров, което гласи:

„Позволете ми да изразя своята съпричастност по повод кончината на големия поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров. Днес българската и световна култура претърпя тежка загуба, защото Валери Петров беше автор от световна величина. Откъдето и да бъде погледната писателската му фигура, тя респектира със знаците на стойностното, на перспективното, на нещо постигнато чрез особен творчески ген и препроверено от самия живот. Енергията и емоциите, които Валери Петров раздаваше от себе чрез творбите си, му донесоха искрената, неподправена любов на хората, превърнаха го в любим поет на няколко поколения българи“, пише в писмото си премиерът.

Вярвам, че за всички, които са имали щастието да се докоснат до неговия талант и имат смелостта и желанието да се посветят на поезията, театъра и литературата, брилянтният поет с неизчерпаем талант ще бъде извор на вдъхновение и ярък пример. Нека в този тъжен момент му обещаем, че ще преодолеем трудностите, както той ни завеща, че няма да предадем неговата надежда и оптимизъм и ще запазим духовността си, защото „тази духовност е главната черта, която ни отделя от нашите предшественици в стълбицата на природата”