Благомир Коцев: Пари за основния ремонт на Аспаруховия мост има

OFFNews 10 ноември 2023 в 12:36 1271 0

Благомир Коцев

Снимка Архив

До края на годината АПИ и Община Варна ще сключат споразумение за отговорностите си към ремонта, а още през 2024 г. ще се възложи проектирането и изпълнението му. 

Ремонтът ще се извършва така, че движението по моста да не се преустановява, заяви Коцев след срещата си с регионалния министър Андрей Цеков

За Община Варна и АПИ основният ремонт на Аспаруховия мост става приоритет. Форсираме процеса. В инвестиционната програма на Агенцията за 2024 година има заложени средства за основния ремонт на съоръжението. След срещите ми с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Ясен Йорданов очертахме план за действие, който да ускори дейностите по подготовка и извършване на основният ремонт на това ключово не само за Варна, но и за цялата страна съоръжение. 

Това заяви след срещите си в столицата в МРРБ и АПИ избраният за кмет на Варна Благомир Коцев.

Той посочи, че в инвестиционната програма на АПИ са осигурени средствата, а Община Варна ще ускори подготовката си за подписването на споразумението с агенцията за разпределение на отговорностите. За АПИ те са свързани с ремонта на конструкцията и пътя, доколкото мостът е част от републиканската пътна мрежа, а за общината – с елементите от градската среда като тролейбусна мрежа, осветление, шумоизолация, парапети, спирки на градския транспорт, комуникационни трасета, велоалея, тротоари, площадка за бънджи скокове и други.

Основният ремонт ще отнеме време, разбира се, доколкото мостът има 11 съоръжения, като ще се ремонтира поетапно - без спиране на движението, уточни Коцев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика