Бизнесменът Денков в НС: Казаха ми, че ако не си платя, от свидетел ще стана обвиняем

Според партньора на Ивайла Бакалова Алексей Петров също го притискал да се откупи със 120 000 лв.

OFFNews 29 февруари 2024 в 18:37 3930 1

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Ивайла Бакалова и Веселин Денков в парламента

Ако не положите усилия, мартинбожановчета ще има още в тази система, каза бившият модел Ивайла Бакалова по време на изслушване в парламентарната временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса.

Заедно с нея в комисията бе изслушан Веселин Денков - известен и като Весо Брадата - ресторантьор и партньор на Бакалова.

В началото на заседанието депутатите от "Възраждане" поискаха изслушването да бъде отложено, защото и Бакалова, и Денков са подсъдими и думите им днес могат да попречат на процеса. Депутатите на Костадинов гласуваха със "за", а ГЕРБ-СДС се въздържаха. В крайна сметка народните представители отхвърлиха предложението.

Денков: Рекетът започна след протестите от 2020 г.

Николай Денков каза, че активизирането на институциите срещу него се дължи на участието му в протестите от лятото на 2020 г. Той заяви, че се е включил още в първите демонстрации от юли същата година. След това тръгва информацията, че Денков е близък с хазартния бос Васил Божков и заедно финансират протестите. Николай Денков посочи пред депутатите, че към лятото на 2020 г. не е познавал Божков.

В хода на изслушването Денков обясни, че е обвиняем по три дела - за лихварство, подбудителство за убийство и за изнудване. По думите му през лятото на 2016 г. негови приятели му се обаждат и казват, че има проблем със спецпрокуратурата. По-късно той се среща с приятелите си, които му предават, че от спецпрокуратурата се свързали с тях и настояли да предадат на Денков, че трябва да плати 100 000 лв., за да не стане от свидетел - обвиняем. 

​​​​​ "Ще намерят за какво да ме задържат, ако не платя."

Няколко месеца по-късно му предявяват обвинение. Междувременно заплахите продължават. По думите му от спецпрокуратурата отново го приканили да плати сумата, защото тя вече била разпределена, а в противен случай му обещали проверка от КПКОНПИ или да му отнемат задграничния паспорт. По-късно Денков се среща с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който иска от него да подаде официален сигнал за изнудването. Послушал го и пуснал сигнал на 25 август 2020 г., после заминава на почивка. Три дни по-късно е обявен за общодържавно издирване, като на 1 септември, при връщането му в България, е задържан. Направени са обиски в дома, офиса и колата му. Денков е отведен в ареста. Обвинен е в лихварство. На 11 септември е трябвало да му повдигнат второто обвинение, като три дни по-рано сайтът "Криминално" съобщава, че е обвинен в опит за убийство. Това обвинение Веселин Денков получава година по-късно - на 17 септември 2021 г. 

След като бил обвинен и арестуван, делата за мерките му започнали да се въртят при едни и същи съдии от спецсъда: Андон Миталов, Георги Ушев и Галя Георгиева.

През 2021 г. редица лица отиват при него и го подканват да плати сумата от 100 000 лв. Те се представят като пратени от спецпрокуратурата. По думите на Денков по-късно се разбрало, че били пратеници на бившия обвинител №1 Иван Гешев и Димитър Франтишек Петров.

Ивайла Бакалова: ​​​​​​​Ако не положите усилия, мартинбожановчета ще има още в тази система

Бившият модел Ивайла Бакалова разказа за натиска и репресията след ареста на Денков, които се изразявали с ревизии и поръчкови статии. По думите й при деветата мярка за нетоклонение на Денков се появил Нотариуса. Това се случва през март 2023 г. Тя разказа, че той усилено се опитвал да си осигури среща с нея. Междувременно съдия от спецсъда предупредил, че преди изборите на 4 април 2021 г. Денков няма да излезе от ареста.

Нотариуса казал, че спецсъдът е държавата, всичко му се нарежда и да си платят. Трябвало "да се поотхлаби хватката" и добре било да си сменят адвоката. По думите ѝ Божанов влизал в спецсъда със синя лампа и тя призова депутатите да потърсят хората, които са му дали тези права.

Бакалова каза, че партньорът ѝ е освободен след публикуването на разследването на Антикорупционния фонд.

По думите ѝ в ГДПОБ имало папка за Божанов, но "тази папка някъде се загуби, дали в ГДБОП, дали в самата прокуратурата". Бакалова припомни, че разследването на АКФ е било преди 2 години, след смяната на Гешев. При разпита си тя казала, че Божанов ѝ е казвал, че не е близък само с Гешев, ами и със заместниците му (сегашният и.ф. Борислав Сарафов беше заместник на Гешев, б.а.).

"Мартин Божанов е създаден от системата. Той не може да вирее, ако няма политически чадър", добави тя.

Алексей Петров също е замесен в казуса

Денков и Бакалова не коментираха кои са посредниците, които са притискали партньорът й да си плати, защото иначе ще се превърне от свидетел в обвиняем. Последният човек, който отишъл при него бил Алексей Петров, разказа Денков.

"Той ми каза, че ако не платя 120 000 лв., ще бъда задържан и ще се случи това, което се е случило с него. Не беше много приятен и приятелски разговор. Това, което той ми каза, се случи. Не платих и стоях повече от 8 месеца задържан."

 

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

1

БотоксПутю

29.02 2024 в 18:47

Добре, че все пак се намират "скръндзи" дето не искат да си плащат, че да се разчуе какви ги върши съдебната система в последните 15 години .
 
X

Да помогнем на украинските деца!